Hamilton számára a Magyar Nagydíj volt a szezon egyik fénypontja - F1VILÁG.HU

Hamilton számára a Magyar Nagydíj volt a szezon egyik fénypontja

HIRDETÉS
A Forma-1 hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton a minap egy interjúban arról beszélt, úgy érzi, a csapat idei autójában egy „szellem” lakozott, ami időről időre visszatért, hogy megnehezítse a dolgokat.
2022 Hungary Grand Prix 2022, Saturday - LAT Images Lewis Hamilton

A Mercedes csapata számára rendkívül nehezen indult a 2022-es Forma-1-es bajnokság, hamar kiderült ugyanis, a W13-as kódjelű versenygép nemigen tudta felvenni a versenyt a Red Bull és a Ferrari autójával. A csapat számára sok problémát okozott a „delfinezés” jelensége, ami miatt egész egyszerűen képtelenek voltak kihozni az autóból a benne rejlő potenciált.

Az évad előrehaladtával aztán erőre kapott a Mercedest, az istálló egyetlen győzelmét pedig George Russell szerezte meg a Brazil Nagydíjon. Lewis Hamilton 2007-es bemutatkozása óta ez volt az első idény, hogy a brit pilóta egyszer sem tudott felállni a dobogó legfelső fokára. A rutinos versenyző most mégis azt mondja, nagyon hálás mindazért, amin keresztül kellett menniük az idei szezonban.

„Nagyon kemény év volt ez mindenki számára” – mondta a Forma-1 hétszeres világbajnok. „Számomra oly módokon jelentett kihívást, amilyenekre nem számítottam, de hihetetlenül hálás vagyok ezért. Úgy érzem, többet fejlődtem idén emberként a belső energiát tekintve, mint számos korábbi év során.”

„Ha visszatekintünk a csapat teljes történetére, jó ideje létezünk már, még mielőtt Toto és én csatlakoztunk, és voltak nehéz éveik. Egyesek több mint 20 éve itt vannak már. De ha a jelenlegi csapatot nézzük, az elmúlt 10 évet, akkor ez volt mindenki számára a legkeményebb, és a leginkább erősítő.”

„Rengeteg mindennel kellett megküzdenünk, én pedig hálás vagyok ezért. Sok ember dolgozik itt, sok új ember is van a csapatnál, és ez a tapasztalat számukra is jó volt. Ha győzünk, most másmilyen az öröm, hiszen korábban oly sokszor részünk volt benne.”

Arra a kérdésre, hogy miképp értékelné azt a fejlődést, amit a Mercedes a szezon során véghez tudott vinni, Hamilton így felelt: „Lenyűgöző volt, az egyszer biztos! Mindig tudtam, hogy képesek vagyunk rá. Soha nem kételkedtem abban, hogy végül oda fogunk érni, de sok próbálkozás és hiba volt, sokszor buktunk el. Voltak időszakok, amikor hoztunk fejlesztéseket, és azok nem működtek. Volt, hogy kipróbáltunk különféle dolgokat, és azok sem váltak be. Én magam is sok mindent kipróbáltam, és rengetegszer elbuktam, de ilyenkor az ember tanul és fejlődik.”

„Ilyen volt ez az év. A kudarcokról, az egók lebontásáról, a kapcsolataink és a kommunikációnk erősítéséről szólt. Ebből a szempontból pedig igazán sok erőt adott.”

Hamilton elárulta, a Spanyol Nagydíjon érezte először azt, hogy elindultak a jó irányba a W13-as kódjelű versenyautóval.

„Az első nagy lépést Barcelonában tettük meg, az volt az első jele annak, hogy van potenciál az autóban” – mondta a brit pilóta. „Végül egy kicsit téves előrejelzésnek tűnt, mert az autó ugyan jó volt ott, de az azt követő versenyek nehezen alakultak. Volt egy szellem az autóban, és mindig visszatért. De aztán jött Franciaország, és ott úgy tűnt, remek lépést tettünk meg az első kettős dobogóval. Aztán elérkeztünk Austinba, ahol remekül működtek a fejlesztések.”

Hirdetés

Hamilton arról is beszélt, a szezon egyik fénypontja számára a Magyar Nagydíj volt, ahol végül a 2. helyen ért célba a 7. pozícióból rajtolva.

„Budapest nagyszerű volt. Zandvoort is remekül alakult, akárcsak Silverstone a légkör miatt, illetve azért is, mert dobogóra tudtam állni. Brazília is egy fénypont volt amiatt, hogy annyira boldog volt a csapat. Féltem attól, hogy elveszítjük a kettős győzelmet, és hálás voltam, hogy végül átszeltük a célvonalat, és meglett a dolog. Jó ideje nem láttam már boldognak a csapatot, ez nagyszerű érzés volt, ha azt nézzük, mennyire hátra szorultam az elején.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!