Hamilton véget vetett a Red Bull sikersorozatának - F1VILÁG.HU

Hamilton véget vetett a Red Bull sikersorozatának

HIRDETÉS

Lewis Hamilton indulhat az élről a Kanadai Nagydíjon, miután sikerült megvernie a Red Bull Racing versenyzőit az időmérőn, amit az idei évben még senki nem tudott megtenni. Komoly taktikai harc várható a versenyen.



Lewis Hamilton véget vetett a Red Bull sikersorozatának, és egy fantasztikus gyorskörrel megszerezte idei első pole pozícióját a Kanadai Nagydíj szombati időmérőjén, ahol egy hihetetlenül kiélezett hajrának lehettünk szemtanúi.

A McLaren brit versenyzője egyébként mindhárom etapot megnyerte, tehát magabiztosan utasította maga mögé a többieket, azonban nem lehet túlzottan nyugodt, hiszen a mögüle induló két Red Bull más taktikán van, és a keményebb keverékű gumikon rajtol el, persze csak akkor, ha nem fog eseni az eső.

Ugyan lógott az eső lába, száraz pálya fogadta a mezőnyt a szezon nyolcadik állomásának helyet adó Kanadai Nagydíj szombati időmérő edzésén, ahol a levegő hőmérséklete 22, a pályáé pedig 29 Celsius-fok volt a kezdés pillanatában.

Első etap

Különösebb meglepetés nélkül zajlott le az első húszperces tréning a Gilles Villeneuve nevét viselő montreali ringen, ahol továbbra is az élcsapatok versenyzői domináltak.

Hamilton a hétvége addigi legjobb idejével, 1:15.889-cel az első helyre repítette a McLarent, akit Sebastien Vettel követett a második pozícióban alig két tizedes lemaradásban, míg a Ferrari kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso a harmadik helyre hozta be az F10-est.

Az első tíz versenyzőt egy kicsivel több, mint hét tized választotta csak el egymástól, tehát nagyon szoros volt a mezőny, így minden tized számított.

Senkit nem lepett meg, hogy az újonc csapatok versenyzői az utolsó hat pozícióban végeztek, míg hetedikként a Sauber istálló japánja, Kamui Kobayashi csatlakozott a kiesőkhöz, aki az utolsó pillanatig harcban volt csapattársával, Pedro de la Rosával az utolsó, még továbbjutó helyért.

Hirdetés

Az első etap végén a következő versenyzők búcsúztak: Kamui Kobayashi (Sauber), Heikki Kovalainen (Lotus), Jarno Trulli (Lotus), Timo Glock (Virgin), Bruno Senna (HRT), Lucas di Grassi (Virgin), és Karun Chandhok (HRT).

Második etap

Hamilton megtartotta vezető pozícióját, és tovább javítva idején, 1:15.528-cal megnyerte a második etapot, azonban előnye mindössze csak 28 ezredmásodperc volt az őt követő Vettellel szemben, akit további 41 ezreddel lemaradva Alonso követett a harmadik pozícióban.

Robert Kubica a negyedik helyre hozta be a Renault-t, egy tizeddel megelőzve Mark Webbert, akit Jenson Button követett a másik McLarennel. A brit versenyző sokáig a kieső zónában tanyázott, ám az utolsó pillanatban végül felugrott a hatodik helyre, mellyel továbbjutott.

A második etap legnagyobb vesztese a szabadedzéseken jól teljesítő Michael Schumacher volt, aki hiába próbálkozott, nem tudott beférni az első tízbe, sőt utolsó mért körét el is rontotta a célegyenesre ráfordító sikánban, így csak a 13. helyről rajtolhat vasárnap.

A hétszeres világbajnok csapattársa, Nico Rosberg viszont jobban teljesített, a német pilóta a hetedik helyre hozta be autóját, a Force India duója, Vitantonio Liuzzi, és Adrian Sutil elé, míg az első tíz, továbbjutó sorát Felipe Massa zárta Ferrarival.

A második etap végén a következő versenyzők búcsúztak: Rubens Barrichello (Williams), Nico Hülkenberg (Williams), Michael Schumacher (Mercedes), Vitaly Petrov (Renault), Sebastian Buemi (Toro Rosso), Jaime Alguersuari (Toro Rosso), és Pedro de la Rosa (Sauber).

Harmadik etap

Ahogy az lenni szokott, csak a leintés után dőlt el a végleges rajtsorrend. Már-már úgy tűnt, hogy a várakozásokkal ellentétben, a Red Bull Racing megtartja veretlenségi sorozatát az időmérőn, Hamilton végül az utolsó gyorskörén az élre állt, és mindenkit maga mögé utasított.

A McLaren egykori világbajnoka mellől Webber indulhat, míg közvetlenül mögüle Vettel várja a rajtot, akik a többiektől eltérően nem a lágyabb, hanem a keményebb, és tartósabb keverékeken érték el legjobb idejüket, így azokon is kezdik meg a futamot.

Alonso a negyedik helyre hozta be a Ferrarit, mellyel az olaszok valamelyest fellélegezhetnek az elmúlt futamon történtek után, ahol borzalmasan gyengén teljesítettek.

Az ötödik helyről Button rajtolhat, akit óriási meglepetésre Liuzzi követett a Force Indiával, Massa, és Kubica előtt, míg az első tíz sorát Sutil és Rosberg zárta.

A Mercedes GP vezetése tehát csalódott lehet, hiszen a szabadedzések után úgy tűnt, hogy előrelépett, de csak a tízedik és a tizenharmadik helyről rajtolhatnak versenyzői.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!