Költségplafon-ügy

Hamilton Vettelről: Elveszítek egy szövetségest

A Magyar Nagydíj csütörtökjén az év végi visszavonulását váratlanul bejelentő Sebastian Vettel jelentette a fő beszédtémát minden versenyző számára. Társai közül van, aki érzelmes üzenettel, más méltatással, viccelődéssel vagy éppen szurkálódással búcsúzik a négyszeres világbajnoktól.

Noha hosszú éveken át kemény, olykor komoly nézeteltérésekbe torkolló csatákat vívtak egymással a győzelemért, az utóbbi pár szezonban Lewis Hamilton és Vettel több fronton is megtalálták a közös hangot: ők az a két versenyző a paddockban, akik a leggyakrabban hallatják a hangjukat a társadalmi és környezeti problémák kapcsán, a brit pilóta pedig már csak emiatt is sajnálja, hogy egy hozzá hasonló gondolkodású pilóta távozik a mezőnyből az év végén.

„Egy olyan közegben, ahol többnyire magányosnak éreztem magam, ő volt azon kevesek egyike, aki feledtette velem ezt az érzést” – kezdte Hamilton a Mercedes csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen az F1Világ is részt vett. „Rengeteg ügyben kiállt mellettem. Emlékszem, már az F1-ben való egyik első találkozásunk során, 2007-ben Magny-Cours-ban is határozott véleményeket fogalmazott meg a versenyzői eligazításon, és már akkor éreztem, hogy meghatározó alakja lesz a sportnak.”

Hirdetés
 

„A sikerei mellett azt is láthattuk, hogy képes másokat önmaga elé helyezni, és kiállni azok az ügyek mellett, amelyekben hisz. Gyakran beszélnek arról, hogy ki számít igazi legendának, és szerintem ő az egyik legnagyszerűbb ember, akit valaha is látott ez a sport. Több olyan versenyzőre lenne szükségünk, mint amilyen ő. Szomorú vagyok, mert általa elveszítek egy szövetségest a paddockban, de a pályán kívül örökké barátok maradunk, és biztosan lesznek még dolgok, amelyekben együtt fogunk működni.”

Carlos Sainzra akkor gyakorolta a legnagyobb hatást Vettel, amikor a spanyol maga még nem is volt az F1-es mezőny tagja. „Nagy örömöt és megtiszteltetést jelentett számomra, hogy az elmúlt éveket együtt tölthettem egy ilyen személyiséggel. Ő volt az egyik oka annak, hogy megszerettem ezt a sportot, és mindig az egyik legfőbb viszonyítási pontot jelentette számomra a pályán és azon kívül is. Már csak amiatt is, mert a Red Bull szimulátorában dolgoztam azokban az években, amikor a bajnoki címeket halmozta, és mindig hallgathattam a visszajelzéseit. Jól esett az is, hogy ő is mindig érdeklődött az én karrierem iránt és kikérte a véleményem” – fogalmazott a spanyol.

Charles Leclerc két évig, 2019-ben és 2020-ban csapattársa is volt Vettelnek a Ferrarinál, a monacói pedig most felidézte azt a hosszú utat, amit ők ketten közösen bejártak ez a rövid idő alatt. „A kapcsolatunk folyamatosan fejlődött az évek során. Az első évemben még le voltam nyűgözve általa, és valószínűleg kicsit furcsának is tartott, mert szégyenlős voltam, és sohasem tudtam, mit mondjak, amikor együtt voltuk. Most viszont már barátnak nevezhetem, aki mindig üzenetet küld a nehéz pillanatokban és próbál erőt adni, mint ahogy az elmúlt vasárnapon is történt” – mondta Leclerc, aki mindkét szezonban le tudta győzni rutinos csapattársát a bajnokságban.

Max Verstappentől távol állnak az érzelmes megnyilvánulások, így amikor a hollandot megkérdezték, Vettel mely hagyatékára fog a legjobb szívvel emlékezni, így felelt: „A hajára! Varázslatos módon visszanőtt. Nagyon tetszik, bárcsak nekem is lenne ilyen képességem…” – utalt a német gyanítható hajbeültetésére az elmúlt évekből.

Egy korábbi F1-es pilóta sem mulasztotta el az ártalmatlan élcelődést. Danyiil Kvjatnak több incidense is volt Vettellel, amikor az orosz a Red Bullnál versenyzett. A legemlékezetesebb a 2016-os Orosz Nagydíj rajtjánál történt, amikor Kvjat hátulról eltalálta a német Ferrariját, és részben ez a baleset vezetett az energiaitalosok anyacsapatától való menesztéséhez.

„Gratulálok Sebnek az elképesztő karrierhez, és mindahhoz, amit az autóversenyzésért tett. Sok szerencsét az életed új kihívásaihoz… és ne fékezz túl korán!” – nevetett a fájó hat évvel ezelőtti emléken Kvjat a Twitter-üzenetében.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Hamilton Vettelről: Elveszítek egy szövetségest
A Red Bull nagyon magabiztosan várja az FIA vizsgálatának eredményét
Dühbe gurult a Haas Magnussen kiintése miatt
Leclerc elmondta, hogyan készül a Ferrari a 2023-as szezonra

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!