Hamiltont meggyőzte az FIA a fejvédő eszközről

Ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Halo bevezetése mellett dönt, Lewis Hamiltonnak sem lesz ellenvetése, még ha nem is tetszik neki a fejvédő megoldás.


Ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Halo bevezetése mellett dönt, Lewis Hamiltonnak sem lesz ellenvetése, még ha nem is tetszik neki a fejvédő megoldás.

A brit versenyző korábban azon a véleményen volt, semmi szükség a „bukókeret” bevezetésére, hiszen azzal kiölik a „veszélyfaktort” a Forma-1-ből, ráadásul a korábban már tesztelt megoldás igencsak csúnya az F1-es autókon.

Pénteken azonban az FIA prezentációt tartott a versenyzőknek az eszközről, és a szövetség bizonyítékokat mutatott arra vonatkozóan is, hogy a Halo korábban számos sérüléstől megmenthette volna a versenyzőket, ráadásul 17 százalékkal növeli a túlélés esélyét egy súlyos baleset során.

Hamilton azt mondja, meggyőzték a látottak.

„Nagyon-nagyon odafigyeltem erre a prezentációra. Rettentő komolyan veszem a biztonságot” – mondta a háromszoros világbajnok.

„Az érdekes az, hogy bár ez a Halo-rendszer egyáltalán nem szép, és nem passzol a nyíltkerekes autóversenyzésbe véleményem szerint, nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy 17 százalékkal növeli a versenyzők túlélésének esélyét.”

„Eljön majd az a pont, amikor zárt pilótafülkékre lesz szükség, az lenne ugyanis a 100 százalékos. Azt mondják, hogy vannak olyan esetek – mint például Felipe Massa itteni, 2009-es balesete –, melyeket ez a Halo sem akadályozott volna meg. De Justint [Wilson] azt hiszem, megmenthette volna. Egy zárt fülke minden bizonnyal.”

„Szóval nem hiszem, hogy e mellett el lehet menni szó nélkül, ha pedig van mód arra, hogy valamivel szebbé tegyük, rendben. Ha pedig nem, akkor is a biztonságról van szó, és ezt mindannyiunknak el kell fogadni. Ha a szabályok előírják, akkor meg pláne.”

„Viszont borzasztóan néz ki! De akkor sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egy komoly baleset esetén 17 százalékkal növeli a túlélés esélyét.”

„Egy GP2-es autót mutattak nekünk, ami valahol a falon landolt, ha pedig rajta lett volna ez az eszköz, biztosan megvédte volna a versenyzőt. Szerencsére egyébként sem sérült meg, de könnyen levághatta volna az a fal a pilóta fejét.”

„Jules [Bianchi] esetében nem történt volna másképp semmi, mert ő egy hatalmas darunak csapódott neki.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!