Hatalmas butaságot csinált a Red Bull

A Red Bull Racing csakis saját magának köszönheti, ha netán elbukja az idei bajnoki címet, ugyanis könnyedén elkerülhette volna a csapaton belüli nézeteltéréseket, állítja az alakulat egyik legnagyobb ellenfelének számító McLaren csapatfőnöke.


A Red Bull Racing csakis saját magának köszönheti, ha netán elbukja az idei bajnoki címet, ugyanis könnyedén elkerülhette volna a csapaton belüli nézeteltéréseket, állítja az alakulat egyik legnagyobb ellenfelének számító McLaren csapatfőnöke.

Az energiaital-gyárosok másfél hónap leforgása alatt immáron harmadszor hozzák magukat igen kellemetlen helyzetbe.

Minden a május végi Török Nagydíjon kezdődött, ahol a két csapattárs, Sebastian Vettel, és Mark Webber az élen haladva kiütötte egymást, mellyel a McLaren kezére játszotta a kettős győzelmet.

A vezetőség azonnal Webbert hibáztatta a történtek miatt, majd hirtelen változtatott véleményén, és egy szimpla versenybalesetnek minősítette az esetet. Már akkor sokakban felmerült, hogy Vettel köré épül a csapat, és a német az elsőszámú kedvenc, aki mindenben előnyt élvez.

Ezen a héten jött a hír, miszerint a Red Bull Racing azt a vázat biztosítja Webbernek – aki az elmúlt futamon összetörte versenygépét – a szezon hátralévő részére, amit Vettel korábban már levetett, mondván azzal valami nem stimmel.

A csapat vezetőjének, Christian Hornernek már akkor magyarázkodnia kellett, hogy ezzel semmiféle hátrányba nem kerül ausztrál pilótájuk, aki most ismét jogosan lehet kiakadva, hiszen csapata leszerelte autójáról az új szárnyat, hogy azt Vettelnek adja Silverstone-ban.

Mindez pedig komoly feszültséget generál csapaton belül, ami a McLaren csapatfőnöke szerint a pilóták pályán nyújtott teljesítményére is rányomhatja a bélyegét.

„Számos olyan valós, vagy éppen kreált eset van, mikor a csapat az egyik versenyzőjének kedvez, vagy az adott versenyző úgy érzi, hogy kivételeznek csapattársával. Ezek a körülmények pedig negatív hatással lehetnek a csapat teljesítményére” – magyarázta Whitmarsh.

A McLaren szakembere azt is elmondta, hogy nem igazán érti ellenfelük lépését, hiszen egy ilyen kellemetlen helyzetet nagyon egyszerűen el lehetett volna kerülni.

„Mi általában mindent megteszünk annak érdekében, hogy versenyzőink azonos feltételekkel gördülhessenek pályára” – folytatta.

„Tudjuk, hogy pilótáink minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy keményen versenyezzenek, és ha mi ezt elvárjuk tőlük, akkor ők is jogosan várhatják tőlünk, hogy a lehető legsportszerűbbek legyünk velük szemben.”

„Továbbá azt gondolom, hogy a Red Bull részéről ez egy teljesen felesleges húzás volt, mert ahogy azt a vezetőség is elmondta, a két szárny között csak minimális különbség van, arról nem is beszélve, hogy hatalmas az előnyük, így szükségtelen volt az egész, amivel többet ártottak, mint használtak.”

Whitmarsh hozzátette, hogy a McLaren is került már ilyen helyzetbe, mikor a tavalyi Német Nagydíjon csak egy új csomag állt a rendelkezésükre, amit végül Lewis Hamiltonnak adtak.

„Velünk is történt hasonló este a tavalyi évben, de azt abszolút nyíltan csináltuk” – mondta. „Nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy javítsunk a teljesítményünkön, és csak egy új csomag állt a rendelkezésünkre, amit Lewisnak adtunk.”

„Azonban ezt már a verseny előtt bejelentettük, és teljesen nyíltan kezeltük, de megmondom őszintén, hogy nagyon kellemetlen volt a helyzet, még úgy is, hogy Lewis jócskán előrébb volt a bajnokságban, mint Heikki, aki megértette a dolgot, és higgadt maradt.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Stájer Nagydíj TV-közvetítései