Helikopterrel menthetnék az F1-es autókat a pályáról - F1VILÁG.HU

Helikopterrel menthetnék az F1-es autókat a pályáról

HIRDETÉS

Akár helikopterrel is ki lehetne emelni a pályáról a balesetet szenvedett vagy lerobbant versenyautókat – így vélekedik az Air Zermatt nevű, légimentéssel foglalkozó vállalat.


Akár helikopterrel is ki lehetne emelni a pályáról a balesetet szenvedett vagy lerobbant versenyautókat – így vélekedik az Air Zermatt nevű, légimentéssel foglalkozó vállalat.

Miközben a szuzukai Japán Nagydíjon súlyos balesetet szenvedett Jules Bianchi továbbra is az életéért küzd, mindenki arról elmélkedik, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a Forma-1-es versenyzést.

Sokak szerint egész egyszerűen elfogadhatatlan, hogy miközben versenyautók köröznek a pályán, egy többtonnás traktor igyekszik kimenteni egy kicsúszott versenygépet – mint ahogyan az történt Bianchi sajnálatos balesetekor is.

A Blick című lap mai cikkében arról ír, a megoldás egyenesen Svájcból érkezhet, egy légimentéssel foglalkozó vállalat vezetője szerint ugyanis jóval biztonságosabb volna, ha a pálya szélére került versenyautókat helikopterrel emelnék ki a pályáról.

„Ez egy biztonságos, egyszerű és gyors módszer” – mondta Gerold Biner, az Air Zermatt nevű vállalat ügyvezetője.

„Nagyon érdekesnek találnánk, ha a Forma-1-ben is ezt a megoldást használnák.”

A cég teljes mértékben vállalná a projektet – Samuel Summermatter és Jürgen König, az ötlet kiötlői úgy fogalmaztak, a légimentéshez szükséges helikoptereket, no és persze szakértelmet is biztosítani tudnák. Az ötlet már az ezredfordulón megszületett.

„Nagyon zavartak minket a rendkívül hosszú biztonsági autós periódusok és az elavult vontatási módszerek – végül is ez adta az ötletet a helikopteres mentéshez” – mondta Summermatter.

A vállalatnak már tapasztalata is van az efféle tevékenységben, hiszen 2005-ben az A1GP sorozat abu dhabi fordulóján már dolgoztak versenypálya mellett – illetve fölött.”

Hirdetés

Az Air Zermatt egyébként már felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) is, ám egyelőre még nem kaptak választ megkeresésükre.

„Jules Bianchi balesete elkerülhető lett volna a mi mentési módszerünkkel, hiszen nem lett volna munkagép a pályán” – folytatta Jürgen König.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!