Hendikeprendszerről és költséglimitről döntöttek a Forma-1 csapatai

SPA-FRANCORCHAMPS, BELGIUM - AUGUST 31: Charles Leclerc, Ferrari SF90 during the Belgian GP at Spa-Francorchamps on August 31, 2019 in Spa-Francorchamps, Belgium. (Photo by Steven Tee / LAT Images)
Fotó: Pirelli
Számos, radikálisnak nevezhető szabályváltozásról döntöttek pénteki értekezletükön a Forma-1 csapatai a koronavírus-járvány okozta krízis kezelésére.

A száguldó cirkusz alakulatai online ülést tartottak ezúttal is, a legfrissebb hírek szerint pedig végül elfogadták a jövő évre tervezett, 175 millió dolláros költségplafon mértékének csökkentését.

Ennek megfelelően jövőre egy 145 millió dolláros – azaz mintegy 46 milliárd forintos – éves költési limitet vezetnek be az F1-ben.

A cél az, hogy a következő években a plafont folyamatosan csökkentsék, így 2022-ben már 140 millió, 2023-ban pedig 135 millió dollárban határozzák meg azt.

A költségplafon mellett döntés született az aerodinamikai fejlesztésekre vonatkozó egyfajta hendikeprendszer bevezetéséről, valamint a nyílt forrású alkatrészek használatáról is.

A csapatok megállapodtak abban, hogy egy olyan hendikeprendszert vezetnek be, melynek lényege, hogy a legrosszabbul teljesítő csapatok több időt tölthetnek majd el a szélcsatornában, illetve több CFD-fejlesztést folytathatnak le.

A szabályváltozásokat most a Motorsport Világtanács (WMSC) elé terjesztik, ott hagyják majd véglegesen jóvá azokat.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS