Hiába jönne a GM, az F1 nagykutyái tartanak az Andretti érkezésétől - F1VILÁG.HU

Hiába jönne a GM, az F1 nagykutyái tartanak az Andretti érkezésétől

Hiába jelezte a General Motors, hogy 2028-tól motorszállítóként csatlakozna a Forma-1 küzdelmeihez, a Ferrari és a Mercedes továbbra sincs meggyőződve arról, hogy az Andretti esetleges érkezése megfelelő lépés lenne a száguldó cirkusz számára.

Az amerikai versenyistálló nevezését hetekkel ezelőtt elfogadta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a csapatnak pedig most a Liberty Mediával — és tulajdonképpen a többi F1-es istállóval — kell megállapodnia, ezt követően dől el valójában, hogy az Andretti bemutatkozhat-e a királykategóriában. Több jelenlegi csapat viszont szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az Andretti család nevével fémjelzett együttes értéket képviselne-e a Forma-1-ben, ellenállásuk legfőbb oka pedig az, hogy így eggyel több csapattal kellene osztozniuk a sportág bevételein.

Az Andretti a General Motors brandjével, a Cadillackel szövetkezve érkezne meg az F1-be, ám kezdetben még egy jelenlegi gyártó erőforrásaival állna rajthoz. A GM viszont nemrég hivatalosan is jelezte a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA), 2028-ra saját V6-os erőforrást építene. A hírrel kapcsolatban pedig a Mercedes csapatfőnökét, Toto Wolffot, valamint a Ferrarit irányító Fred Vasseurt is megkérdezték nemrég, Las Vegasban.

„Nos, a GM egyike a nagy játékosoknak, ez nem is kérdés. És feltételezem, hogy komolyan gondolják, ha azt mondják, 2028-ban csatlakozni akarnak a sporthoz — ez egy remek elkötelezettség” — fogalmazott Wolff. „De azt még látnunk kell, hogy a kereskedelmi jogok birtokosa is megfelelő csatlakozónak tartja-e, vagy sem.”

„Számos csapat számára a nagy felhígulás az, ami különbséget tehet a nagy vagy kisebb veszteségek között. A véleményem ezzel kapcsolatban nem változott. Semmiféle adatot nem láttunk még, csak annyi hangzott el, hogy fantasztikus lesz. De mi a helyzet? Mik a számok? Mennyit nyerhetünk a népszerűség terén? Mit ér a név? Mennyivel lehet vonzóbb a sport? Mik a tények? Ha ezek a tények pozitívak, akkor nincs kétségem afelől, hogy az F1 így is fog tekinteni a dologra.”

A Ferrari csapatfőnöke, Fred Vasseur hozzátette: „Ami magát a GM-et illeti, azt gondolom, minden egyes motorbeszállító üdvözlendő a Forma-1-ben. De a 11. csapat nem ugyanez a történet. Két különböző kérdésről beszélünk.”

A General Motors egyébként jelezte, kizárólag az Andretti partnereként vállalná az F1-es szereplést, így jelenleg nem jöhet szóba az, hogy más istálló oldalán debütálnának a királykategóriában.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!