Hill: Az újabb kémügy tönkreteheti a Forma-1-et – F1VILÁG.HU

Hill: Az újabb kémügy tönkreteheti a Forma-1-et

HIRDETÉS

A Forma-1 egykori világbajnoka, Damon Hill attól tart, hogy a kémügy legújabb fejleményei, és az, hogy a szövetség csalás gyanúja miatt beidézte a Renault illetékeseit, akár tönkre is teheti a sportot.

A Forma-1 egykori világbajnoka, Damon Hill attól tart, hogy a kémügy legújabb fejleményei, és az, hogy a szövetség csalás gyanúja miatt beidézte a Renault illetékeseit, akár tönkre is teheti a sportot.

A Renault képviselőinek meg kell jelenniük a Motorsport Világtanács december eleji meghallgatásán, ugyanis felmerült a gyanú, hogy birtokukba kerültek a McLaren istállóhoz köthető titkos dokumentumok.

Minderre azok után derült fény, hogy a szövetség kizárta a McLarent az idei konstruktőrök versenyéből és rekordösszegű 100 millió dolláros büntetéssel sújtotta, mivel beigazolódott, hogy a wokingi alakulat tudott a Ferrari titkairól.

Hill azonban attól tart, hogy a kémügy legújabb fejleményei rossz fényt vethetnek a sportra, különösen akkor, ha az emberek azt érzik, hogy a jog nem mindig következetes, és egyes csapatokat szigorúbban, másokat kevésbé büntetnek.

“A Ferrari miért úszta meg egy egyszerű figyelmeztetéssel azt, hogy egy illegális eszköz (mozgó fenéklemez) használatával nyerte meg a szezonnyitót?” – tette fel a kérdést Hill a Daily Telegraph-nak adott pénteki nyilatkozatában. “Ez számos problémát generál, mert az emberek úgy érzik, nem járnak el következetesen a büntetések kiszabásakor.”

“A mi országunkban mindenki jól ért a sporthoz és a politikához. Ha a dolgokat nem rakjuk rendbe, és azok annak ellenére sem változnak meg, hogy mi fair küzdelmet szeretnénk látni, nagy a veszélye annak, hogy az emberek megunják, és hátat fordítanak a sportnak. Már jó ideje probléma ez a sportban, mert nem lehet tudni, mit hihetünk el, és mit nem.”

“Ezt nem csak én mondom. Rengeteg ember van, aki szereti a sportot, és azt szeretné, hogy egészséges küzdelem legyen, ami felkelti az érdeklődést. Azonban, mikor olyan dolgokat tapasztalunk, mint az elmúlt idényben, akkor elveszítjük az érdeklődésünket, mert azt gondoljuk, valami nagyon nincs rendben.”

“Hosszú idő óta az idei volt a legjobb idény a Forma-1-ben, mert négyen is harcban voltak a bajnoki címért. Emiatt hatalmas figyelmet kapott a sport. Nincs szükség több botrányra.”

Hill továbbá azt is elmondta, a mai napig nem érti, miért kellett ilyen súlyos büntetést kiszabni a McLarenre a kémügy miatt.

“Szeretném tudni, hogy a Ferrari-Toyota ügynek, ami végül a bíróságon végződött, miért nem lett ugyanaz a kimenetele, mint a Ferrari-McLaren ügynek? Miért nem büntették meg a Toyotát?” – magyarázta Hill.

“Nyugtalan érzéssel tölt el az, hogy a McLarent keményebben büntették. Azon is el kellene gondolkodnunk, hogy az FIA valóban megfelelően kezeli-e a szabálysértéseket. Ha valaki vét a szabályok ellen, azt kemény és precíz vizsgálat alá kell venni, hogy a büntetés konzekvens legyen. Azonban számos kérdés felmerül az emberekben a kémügy kapcsán, ami nem jó, mert sokan nem érzik lezártnak a dolgot” – tette hozzá az 1996-os évad világbajnoka.

Az FIA azért nem bűntette meg a Toyotát a kémügyben, mert egyik rivális csapattól sem kapott panaszt. Ezzel ellentétben a Ferrari informálta az FIA-t arról, hogy a McLaren birtokában van a titkos dokumentumoknak, és a McLaren szólt a szövetségnek a Renault-ügyről.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!