Hirtelen szabálymódosítással húzhatja ki a Ferrari méregfogát az FIA! - F1VILÁG.HU

Hirtelen szabálymódosítással húzhatja ki a Ferrari méregfogát az FIA!

HIRDETÉS
Egy pénteken bejelentett szabálymódosítás teheti lehető azt, hogy a Ferrari tiltakozása ellenére jelentősen csökkentsenek a Forma-1-es költségplafon mértékén.
Mattia Binotto Ferrari

Ahogyan arról az F1Világ.hu már beszámolt, 2021-ben a tervek szerint bevezetik az éves költési limitet a száguldó cirkuszban. Ennek mértékét eredetileg 175 millió dollárban (mintegy 58 milliárd forintban) határozták meg, a koronavírus-járvány miatt azonban nemrég egyetértés született abban, hogy az összegen jelentős mértékben csökkentenek.

A Forma-1 kisebb csapatai – sőt, a McLaren is – azonban azt szeretnék, ha tovább faragnának a limitből, hogy a krízis miatt ne kerüljön veszélybe túlélésük.

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown szerint 100 millió dollárban (mintegy 33 milliárd forintban) kellene meghatározni a költségplafon mértékét, a Ferrari azonban határozottan tiltakozik az ellen, hogy 145 millió dollár (körülbelül 48 milliárd forint) alá menjenek.

A Nemzetközi Sportkódex szerint egészen mostanáig a csapatok egyhangú beleegyezésére volt szükség ahhoz, hogy módosítsanak a 2021-es regulákon, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban egy friss módosítással kvázi elveheti a Ferrari vétójogát!

A sportot irányító testület ugyanis felhatalmazást adott magának arra, hogy a többség támogatásával változtasson a regulákon, amennyiben úgy érzi, az szükséges a világbajnokság megóvásához.

„Kivételes esetekben, és ha az FIA úgy ítéli meg, hogy a szóban forgó változtatás szükséges a bajnokság, a kupa, a trófea, vagy sorozat megóvásához, a résztvevők többségi támogatása elegendő” – áll a módosításban.

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto a költségplafon mértékének csökkentése kapcsán azzal érvelt, rengeteg munkavállalót veszíthetnek a további spórolással, és elhamarkodott döntések helyett alaposan meg kellene fontolni minden egyes lépést a jelenlegi krízisben.

Ezt követően Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója is megszólalt, aki nonensznek nevezte a maranellóiak megszólalását.

A szakember nincs elragadtatva a Ferrari álláspontjától. Szerinte komoly veszélybe kerül az F1 jövője, ha nem csökkentik még nagyobb mértékben a költségeket.

Hirdetés

„Egy olyan helyzetben vagyunk most, hogy amennyiben a Forma-1-et a régi habitusok vezetik, mindannyian nagyon kockázatos helyzetbe kerülünk az F1 jövője szempontjából” – mondta a szakember.

„És azt gondolom, ha előre gondolkodunk, nemcsak túléljük azt, ami most zajlik, hanem fel is virágoztathatjuk a sportágat, és mindannyian nyerhetünk. Én is nyitott vagyok az egészséges vitára. De azt gondolom, azok a vélemények, melyeket megfogalmaztak, nem nagyon állnak össze, ellentmondanak egymásnak, és nem tükrözik azt, ami véleményem szerint a valóság.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!