Hivatalos: Vettel befejezi F1-es pályafutását! - F1VILÁG.HU

Hivatalos: Vettel befejezi F1-es pályafutását!

Az idei szezont követően befejezi Forma-1-es pályafutását a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel – jelentette be a Magyar Nagydíj előtt csapata, az Aston Martin.

A német versenyző 2007-bne mutatkozott be a Forma-1-ben a BMW Sauber színeiben, következő versenyén viszont már a Toro Rosso színeiben állt rajthoz. 2009-ben lett a Red Bull Racing versenyzője, ahol 2010 és 2013 között négy világbajnoki címet szerzett. 2015-ben szerződött a Ferrarihoz, hogy valóra váltsa nagy álmát, és gyerekkori hőséhez, Michael Schumacherhez hasonlóan sikerre vigye az olasz istállót is. Hat idényen át versenyzett a maranellói csapatnál, ám egyszer sem tudott felülni a királykategória trónjára.

Jelenlegi csapatához, az Aston Martinhoz 2021-ben került, a várt sikerek pedig elmaradtak. A német versenyző többször nyilatkozta, az idei eredményektől is függ az, hogy folytatja-e pályafutását a Forma-1-ben, és bár nemrégiben még arról beszélt, érzi a hajlandóságot a folytatásra, végül csütörtökön csapatával közösen bejelentette: a 2022-es idény végén távozik a Forma-1-ből.

„Abban a kiváltságos helyzetben voltam, hogy rengeteg fantasztikus emberrel dolgozhattam a Forma-1-ben az elmúlt 15 évben – túl sokan vannak ahhoz, hogy név szerint megemlítsem őket, és köszönetet mondjak nekik” – mondta a négyszeres F1-es bajnok. „Az elmúlt két évet az Aston Martin F1-es csapatánál töltöttem, és bár az eredményeik nem voltak annyira jók, mint reméltük, egyértelmű volt számomra, hogy minden adott, amire a csapatnak szüksége van ahhoz, hogy nagyon magas szinten teljesítsen a következő években.”

„Bízom abban, hogy az a munka, amit tavaly, és amit idén végzek, segítségére lesz majd a csapatnak a fejlődésben – annak a csapatnak, mely nyerni fog a jövőben. Ezzel a céllal fogok olyan keményen dolgozni a szezon végéig, amennyire csak tudok, mindent beleadok majd az utolsó 10 versenyen.”

„A visszavonulással kapcsolatos döntés nehéz volt, rengeteget gondolkodtam rajta. Az év végén pedig szeretnék még több időt szánni arra, hogy mire is fókuszálok a következőkben. Teljesen világos számomra, hogy mivel édesapa vagyok, több időt akarok tölteni a családommal.”

„Ma viszont ez még nem a búcsú. Inkább köszönetnyilvánítás mindenkinek, nem utolsósorban a rajongóknak, az ő szenvedélyes támogatásuk nélkül ugyanis a Forma-1 nem létezne.”

Azt természetesen még nem jelentette be a csapat, hogy ki lesz Lance Stroll csapattársa a 2023-as évadban, ám az elmúlt hetekben arról lehetett hallani, a német pilótát a kétszeres világbajnok Fernando Alonso válthatja jövőre.

„Sebastian egy nagyszerű versenyző” – fogalmazott Mike Krack csapatfőnök. „Gyors, intelligens, taktikus, és természetesen hiányozni fognak nekünk ezek a kvalitások. Viszont mindannyian tanultunk tőle, és az általa megszerzett tudás hasznos lesz számunkra még sokáig a távozását követően.”

„Az Aston Martin F1-es csapata egy nagyszerű projekt végtelen potenciállal, és az az alapozómunka, amit Sebastian végzett az elmúlt évben, és amit végez még idén is, létfontosságú. Amikor valóban versenyképessé válunk majd – és azzá fogunk válni –, jövőbeli sikereink egyik kovácsa Sebastian lesz majd, és ezért örökké hálásak leszünk neki.” 

Vettel pályafutása során 4 világbajnoki címet, 53 futamgyőzelmet, 122 dobogós eredményt és 57 rajtelsőséget szerzett a Forma1-ben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!