Honda-motorokra válthat az Aston Martin F1-es csapata - F1VILÁG.HU

Honda-motorokra válthat az Aston Martin F1-es csapata

HIRDETÉS
A legfrissebb sajtóhírek szerint jó esély van rá, hogy az Aston Martin Forma-1-es csapata hamarosan teljesen függetlenedik majd a Mercedestől, és 2026-tól a Honda V6-os erőforrásait használja majd a száguldó cirkuszban.
action, Albert Park Circuit, GP2303a, F1, GP, Australia
Lance Stroll, Aston Martin AMR23

A jelenleg igencsak remek formát mutató csapat már évek óta áll partnerségben a Mercedestől: nemcsak a német csapat erőforrásait, hanem számos egyéb, a szabályokban meghatározott komponenst átvesz a Mercedes gyári alakulatától. 2026-ban azonban átalakulnak az F1-es motorszabályok, és már most számos változásról tudni lehet, ami a csapatok és a motorgyártók partnerségét illeti.

Az egyik legjelentősebb az, hogy a Sauber szakít a Ferrarival, 2026-tól pedig a Forma-1-be megérkező Audi gyári csapataként folytatja, míg a Red Bull és az AlphaTauri elköszön a Hondától, és a Forddal karöltve saját motorfejlesztésre adta a fejét.

A Honda ugyan 2021 végén hivatalosan elköszönt az F1-től, ám a Red Bull partnereként továbbra is jelen van a száguldó cirkuszban, sőt, egyáltalán nem kizárt, hogy 2026-tól újra aktívabban részt vesz a sportágban, ezzel kapcsolatos szándékairól már tájékoztatta is a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA). Ez persze még nem jelenti azt, hogy a Honda motorgyártóként valóban visszatér a Forma-1-be, ha viszont igen, értelemszerűen versenyképes istálló(k) partnereként szeretné ezt megtenni.

Úgy hírlik, a japánok a jelenleg még Mercedes-motorokat használó Aston Martinnal léphetnek szövetségre. Bár néhány hónapja az istálló technikai igazgatója, Dan Fallows még arról beszélt, konkrét tervek erre vonatkozóan még nincsenek, ám nyitottak arra, hogy a jövőben teljesen függetlenné váljanak a Mercedestől.

„Azt gondolom, igazán nyitottan gondolkodunk az efféle dolgokról” – mondta Fallows még decemberben, amikor arról kérdezték, szeretné-e, hogy több alkatrészt gyártsanak saját maguknak.

„Amit a csapat nyert a Mercedesszel való kapcsolatából, az óriási, és ahogy haladunk a jövő felé, és csináljuk a saját dolgainkat, tudatában vagyunk annak, hogy legalább olyan jól, ha nem jobban kell dolgoznunk, mint ők. 

„Ez pedig egy olyan képesség, amit fel kell építeni, mielőtt egyáltalán elkezdünk beszélni ezekről a döntésekről. De, ami a jövőt illeti, minden nyitott, és Lawrence [Stroll] is nagyon nyitottan gondolkodik a csapattal kapcsolatos ambícióiról. Ki fogjuk értékelni, hogy mi a következő dolog, ami segíteni fog bennünket abban, hogy versenyképesebbek legyünk. Jelenleg viszont nem látok egyetlen olyan dolgot sem, amit a Mercedestől kapunk, ami visszatartana bennünket bármilyen formában.”

Az Aston Martinnál rendkívül komoly beruházások folynak, a csapat teljesen felújítja silverstone-i gyárát, hamarosan pedig már saját szélcsatornáját kezdheti el használni, nem fog rákényszerülni a Mercedes brackley-i létesítményére.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!