Friss hírek

Horner: A berozsdásodott versenyzők okozhatnak pár balesetet

A Red Bull Forma-1-es csapatát irányító Christian Horner szerint a többhónapos kihagyás után nem lesz könnyű visszarázódniuk a versenyzőknek, ha júliusban végre elkezdődik a világbajnokság.

A tervek szerint a 2020-as idény július első hétvégéjén kezdődik majd Ausztriában – ha valóban így lesz, az F1-es mezőny négyhónapnyi kihagyás után gurulhat újra pályára.

Bár a versenyzők természetesen otthonaikban folyamatosan tréningeznek, a fiatalabbak pedig virtuális versenyekkel próbálják formában tartani magukat, Horner szerint a hosszú kihagyás okozhat problémákat.

„Ez bizonyos tekintetben egészséges lehet. Viszont ha júliusban újrakezdjük, pokolian be lesznek rozsdásodva, és lesz néhány incidens” – mondta a szakember, majd hozzátette, büszke arra, hogy irányítása alatt a Red Bull az elmúlt évek során igazi családdá kovácsolódott, aminek komoly jelentőse van a mostani nehéz időszakban.

„Nagyon fontos volt felépíteni ezt a csapatszellemet, mert nagyon természetellenes mindenki számára az, hogy nem vagyunk együtt. A mi erősségünk csapatként mindig az volt, ahogy együtt dolgoztunk és kezeltük a változást. Reagálunk a problémákra, és megoldjuk azokat.”

„Mindenféle dolgot csinálunk, hogy kapcsolatban maradjunk: tartunk online fitneszt, vagy kocsmai vetélkedőket, hogy megtartsuk ezt a csapatszellemet.”

A minap Dr. Riccardo Ceccarelli, a Formula Medicin tréningközpont vezetője nyilatkozta azt, a versenyzők számára a kihagyás nem is fizikai, inkább mentális nehézségeket okoz majd.

„Véleményem szerint a karantén után a versenyzők sokkal inkább mentális problémákkal fognak szembesülni, mint fizikai gondokkal. Motiváltnak kell maradniuk, nem szabad unatkozniuk, vagy negatívnak lenniük, miközben fogalmuk sincs, mikor lesz a következő verseny.”

„Komoly változás ez az életvitelben, nincs meg az adrenalin, nem vezetnek autókat, nem dolgoznak, nem találkoznak sok emberrel. Ez rossz hatással lehet a mentális tisztaságra és élességre. Szóval fontos, hogy minden napra célokat tűzzön ki az ember. Egy majmot banánnal kell etetni, egy autóversenyzőnek pedig versengésre van szüksége. Minden egyes nap.”

Miközben az F1-es csapatok gyáraiban nem folyhat fejlesztési munka, a legtöbb istálló orvosi eszközök gyártására állt át, hogy segítse a koronavírus elleni küzdelmet.

„Hihetetlen erőfeszítés volt” – mondta a Red Bull csapatfőnöke ezzel kapcsolatban.

„Hogy sikerült egy összeszerelésre kész, működő prototípussal előállunk, elképesztő eredmény volt, olyasvalami, amire az egész csapat nagyon büszke lehet.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Horner: A berozsdásodott versenyzők okozhatnak pár balesetet
Nem lehet javítani Leclerc motorját, büntetésre számíthat
Nem tudni még, menthető-e Verstappen motorja
Gasly: Bottas jól elb*szta a versenyünket…
Horner: Bottas nagyszerű munkát végzett a Mercedesnek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!