Friss hírek

Horner: A sportágnak hiányzott most Charlie Whiting…

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétvégi döntéseit kritizálta vasárnapi nyilatkozatában a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner, aki szerint a versenybírók minden döntésükkel ellenük voltak. A szakember szerint az F1-nek Szaúd-Arábiában nagyon hiányzott Charlie Whiting.

Whiting a 2019-es Ausztrál Nagydíj előestéjén hunyt el tragikus hirtelenséggel, feladatait pedig Michael Masi vette át.

Christian Horner szerint a hétvégi Szaúd-arábiai Nagydíjon ismételten következetlenek voltak a versenybírók, a versenyirányítás pedig megkérdőjelezhető döntéseket hozott, melynek következtében Lewis Hamilton végül nyerni tudott Max Verstappen előtt, a két versenyző pedig azonos pontszámmal érkezhet meg a hétvégi szezonzáróra, Abu Dhabiba.

Hirdetés
 

„Az volt az érzésem, hogy a sportágnak ma hiányzott Charlie Whiting… Sajnálom, hogy ezt mondom, de az ő tapasztalata… Nyilván frusztráló ez” – mondta a Red Bull csapatfőnöke.

A vasárnapi futam során Max Verstappen a rádión azt mondta, a verseny újraindítása előtt Hamilton több mint 10 autóhossznyival lemaradt tőle – ez a szabály azonban csak a felvezető körökre értendő.

„Azt gondolom, túl sokszor elmondtam már, hogy túl vagyunk szabályozva. Ott van a 10 autós szabály, de ’a felvezető kör nem felvezető kör, ha újraindításról van szó’. Úgy érzem, túl sok a szabály…” – tette hozzá Horner.

A verseny egyik legérdekesebb jelenete kétségkívül az volt, amikor a Red Bull sportigazgatójának, Jonathan Wheatleynek felajánlotta Michael Masi, hogy Verstappen a 3. helyről folytathatja a versenyt, mivel a piros zászlós versenymegszakítás előtt a pályán kívül előzte meg Hamiltont.

„Kicsit olyan volt, mintha egy piacon lennénk… Ilyennel még nem találkoztam” – folytatta Horner.

Verstappen később pályaelhagyás miatt 5 másodperces büntetést kapott, ráadásul ennek ellenére elengedte maga mellett Hamiltont. A futam után a hollandnak még egy 10 másodperces időbüntetést is kiosztottak a címvédővel való ütközése miatt – ami végül nem befolyásolta a végeredményt.

„Nagyon elkeserítő volt. Nem éreztük úgy, hogy az 5 másodperces büntetés valóban indokolt, és határozottan az volt az érzésünk, hogy Lewis ment neki Max autójának. Úgy tűnt, mintha megpróbálná elkerülni az előzést, mert nem akarta azt, hogy ne jusson DRS-hez” – magyarázta Horner, aki bár elismerte, a versenyirányításnak és a stewardoknak nehéz dolguk volt ezen a hétvégén, mégis ismét őket sújtották megkérdőjelezhető döntéseikkel.

„Nehéz dolga van Michaelnek és a versenybíróknak, főleg egy ilyen típusú pályán – a törmelékek mennyisége, illetve a kanyarok típusa miatt. De ez mindenki számára ugyanolyan… Szinte minden döntés ellenünk szólt ma, ahogy pár hete, Dohában is. Miközben szombaton láttunk két incidenst… Finoman szólva is változó volt a dolog.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Horner: A sportágnak hiányzott most Charlie Whiting…
Sainz: A debütálásom óta nem tanultam annyit az F1-ben, mint idén
Változhatnak a motorcsere miatti büntetések a Forma-1-ben
Brundle: Binotto Ferraritól való távozása egy kicsit furcsa
Bővíti infrastruktúráját az Audi az F1-es csatlakozás előtt
Hivatalos: Nem lesz Kínai Nagydíj 2023-ban sem

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!