Friss hírek

Horner: Az FIA kezében van a Forma-1 sorsa

A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner szerint a Forma-1 jövője most már az irányító testület kezében van, miután a csapatok szövetsége bejelentette, hogy útjára indítja saját bajnokságát a következő idényben.

A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner szerint a Forma-1 jövője most már az irányító testület kezében van, miután a csapatok szövetsége bejelentette, hogy útjára indítja saját bajnokságát a következő idényben.

Bár az utóbbi napokban úgy tűnt, a két fél álláspontja közelebb került egymáshoz, és a pénteki határidőig egyezség születhet a jövő évi szabályok ügyében, a FOTA tagjai tegnapi értekezletük után úgy döntöttek, nem engednek, és szakítanak az F1-gyel.

A szakadár csapatok azt is bejelentették, hogy megkezdik a rivális bajnokság felállításának előkészítését, amit már a következő évben útjára akarnak indítani, és amitől azt várják, hogy idővel átveszi a Forma-1 helyét.

Horner, aki szintén aláírta a szakítást megerősítő dokumentumot, elmondta, hogy mivel az irányító testület nem volt hajlandó meghosszabbítani a nevezési határidőt, ami lehetővé tette volna a felek számára, hogy kidolgozzák a részleteket, muszáj volt lépniük.

“Voltak erőfeszítések, hogy megpróbáljunk megoldást találni a kialakult helyzetre, ám sajnálatos módon ezt nem tudtuk elérni a rendelkezésünkre álló időkeretben” – mondta a szakember a riportereknek Silverstone-ban.

“Mindkét fél helyzete keményedett. A csapatok úgy érezték, hogy a végsőkig elmentek, ahogy az FIA is úgy érezte, hogy a végsőkig elment. Végül egy olyan helyzetbe kerültünk, amelyben nem tudtunk megoldást találni.”

“Igazából nincs más választásunk, mert ha nem versenyezhetünk a jelenlegi szabályok szerint az F1-ben, és ha továbbra is versenyezni akarunk, akkor más bajnokságot kell keresnünk” – folytatta Horner, aki szerint most az FIA kezében van a Forma-1 jövője.

Bár a Red Bull mindkét csapata érvényes nevezéssel rendelkezik a jövő évre, és feltétel nélkül szerepel a nevezési listán, Horner szerint az FIA-val, illetve a FOM-mal még 2005-ben kötött szerződésük – amely az irányító testület szerint 2012 végéig a sporthoz láncolja őket –, már régen nincs érvényben, mert azt megsértette a másik fél.

“A megállapodások titkosak és bizalmasak a felek között, ám hasonló szerződésünk van, mint a Ferrarinak” – mondta. “Ez arra alapszik, hogy a szabályok bizonyos módon kerülnek bevezetésre, és ez nem így történt.”

“A lényeg az, hogy a Red Bull a világ legjobb csapataival és pilótáival akar megmérkőzni, és az, hogy egy olyan bajnokságban versenyezzünk, ahol nincs jelen a Ferrari, a McLaren, a Renault, és a nagyobb csapatok, nem vonzó számunkra.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!