Horner az új F1-es szabályok kapcsán: „A feleségem gyakran mondja, nem a méret a lényeg!” - F1VILÁG.HU

Horner az új F1-es szabályok kapcsán: „A feleségem gyakran mondja, nem a méret a lényeg!”

HIRDETÉS
A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondja, hihetetlenül késő van már ahhoz, hogy hirtelen megváltoztassák a 2023-as versenyautókra vonatkozó szabályokat, ezért nagyon nem örül a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) delfinezéssel kapcsolatos intézkedéseinek.
SPA, BELGIUM - AUGUST 27: (L-R) Nikos Tombazis, FIA Single Seater Technical Director and Red Bull Racing Team Principal Christian Horner attend the Team Principals Press Conference prior to final practice ahead of the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 27, 2022 in Spa, Belgium. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Mint ismert, a sportot irányító testület már a hétvégi Belga Nagydíjon is bevezetett néhány intézkedést annak érdekében, hogy elejét vegye a 2022-es F1-es versenyautók kellemetlen velejárójának, az úgynevezett delfinezésnek. Spában már szigorúan ellenőrzik a versenyautók függőleges oszcillációját, 2023-ban pedig további intézkedéseket vezetnek be.

Ezek közé tartozik, hogy 15 milliméterrel megemelik a padlóélek magasságát – az új szabályokat pedig nemrégiben már el is fogadta a Motorsport Világtanács (WMSC). Mivel a Forma-1 csapatai az év ezen szakaszában már javában fejlesztik következő évi autóikat, Christian Horner nagyon nem örül a változtatásnak. A Belga Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján mégis igyekezett humorosan kezelni az ezzel kapcsolatos kérdést.

„Nos, a feleségem gyakran mondja nekem, hogy nem a méret a lényeg! Szóval nem leszek túlságosan nyugtalan a 10 milliméter miatt. 25 helyett 15… Együtt kell élnünk ezzel, ez van” – mondta nevetve a Red Bull csapatfőnöke, utalva arra, hogy kompromisszumos megoldás született, és az eredetileg tervezett 25 mm helyett csak 15 mm-rel emelik meg a padlóéleket. 

„Kényelmetlen viszont, hogy az év ezen szakaszában vezetik be. Hihetetlenül késő van már ehhez. De ez ugyanúgy érint mindenkit. Szóval ez van, végül egyeztettünk a számokról, és ebben állapodtunk meg.”

A Red Bull versenyzője, Max Verstappen nemrégiben azt mondta, szerinte az FIA „átlépte a határt” azzal, hogy belefolyt a delfinezés problémájának megoldásába, az FIA technikai igazgatója, Nikolas Tombazis szerint azonban szükség van az intézkedésekre.

„Nos, pénteken is láttunk néhány példát a delfinezésre” – mondta a szakember Belgiumban. „És látható az a tendencia, hogy ahogy növekszik a teljesítmény, úgy növekszik a jelenség is – miközben a csapatok egyre jobban kiismerik azt, és jobban tudják kontrollálni. De felelősségteljesen kell cselekednünk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!