Friss hírek

Horner: Bajnokságon kívüli versenyen kellene kipróbálni a fordított rajtrácsot!

A Red Bull Forma-1-es csapatát irányító Christian Horner szerint akár egy világbajnokságon kívüli versenyen is ki lehetne próbálni, milyen eredményt hozna egy fordított rajtrácsos verseny a száguldó cirkuszban.

A királykategória vezetősége már az idei szezonban is kipróbált volna egy új formátumot bizonyos helyszíneken: a szombati időmérő helyett olyan sprintfutamot rendeztek volna, melyeken a vb-pontverseny állásának fordított sorrendjében álltak volna rajthoz a versenyzők. Ezek a rövid futamok döntötték volna el a másnapi „főverseny” rajtsorrendjét.

Az ötletet a csapatok többsége támogatta, a Mercedes és a Racing Point azonban ellene voksolt, így végül nem valósult meg az elképzelés.

Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója viszont néhány hete azt mondta, bízik abban, hogy a 2021-es idény vonatkozásában ismét tárgyalhatnak majd róla.

Az Orosz Nagydíj helyszínén, Szocsiban viszont a McLaren csapatfőnöke jelezte, ők biztosan ellene voksolnak majd, szerintük ugyanis a Forma-1 lényege az, hogy „a legjobb csapat legjobb autójával a legjobb versenyző” végezzen az élen.

A Red Bull csapatát irányító Christian Horner viszont azon az állásponton van, az F1-nek nem kellene megrettennie attól, hogy új dolgokat próbáljon ki. A szakember szerint például egy világbajnokságon kívüli futamon is megnézhetnék, mit tud az eltérő formátum.

„Ha lenne egy alkalom, esetleg egy meghívásos verseny, vagy talán egy világbajnokságon kívüli futamon, akkor az ilyesmiket ki tudnánk próbálni. Érdekes lenne látni, milyen eredményt hozna” – mondta Horner.

„A probléma az, hogy ha nem próbálsz ki valamit, nem tudhatod, milyen eredménye lenne. Könnyű a homokba dugni a fejünket és azt mondani, hogy ’ez nevetséges, nem működne’, és a purista énem ugyanezt mondja. De néha az életben ki kell próbálni dolgokat, hogy lássuk, mi sül ki belőle.”

„Ha ezt meg lehetne tenni úgy, hogy az nem lenne hatással a bajnokságra – mert azt nem igazán látom, hogy hogyan alkalmazhatnánk másmilyen szabályozást egyetlen verseny erejéig –, esetleg világbajnokságon kívüli futammal, vagy meghívásos versennyel.”

„Itt vannak ezek a nagyszerű új pályák, melyek idén versenyt rendezhetnek, és melyeket nem igazán láthatunk majd a következő években. Ha egy ilyen pályát kiválasztanánk egy eltérő formátum kipróbálásához, hogy kipróbáljunk valami teljesen újat, mit veszítenénk?”

Horner azt mondja, a világbajnokságon kívüli verseny „csak egy ötlet” a részéről, ilyenről eddig nem egyeztettek a csapatok és a Forma-1.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!