Horner börtönbüntetéshez hasonlította a korábbi Mercedes-dominanciát - F1VILÁG.HU

Horner börtönbüntetéshez hasonlította a korábbi Mercedes-dominanciát

HIRDETÉS
Börtönbüntetéshez hasonlította a Red Bull Forma-1-es csapatfőnöke, Christian Horner azokat az éveket, amikor a Mercedes dominanciája miatt esélyük sem volt a világbajnoki cím megnyerésére.
SPA, BELGIUM - JULY 30: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner looks on from the grid prior to the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on July 30, 2023 in Spa, Belgium. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A Forma-1-ben jelenleg abszolút uralkodó osztrák istálló 2010 és 2013 között sorozatban négy egyéni és négy konstruktőri világbajnoki címet szerzett, a hibrid erőforrások 2014-es bevezetésekor azonban lépéshátrányba került. Az ezt követő évek pedig a Mercedes dominanciájáról szóltak, a Red Bullnak nem volt esélye arra, hogy a világbajnoki címekért csatázzon. Az osztrák istállót irányító Christian Horner azt mondja, nagyon keményen megszenvedték ezeket az éveket.

„7 hosszú év – az hosszú idő! Bűnözésért kevesebbet lehet kapni!” – mondta a szakember az ESPN Unlapped című podcastjében. „Várnunk kellett arra, hogy újra versenyképes helyzetbe kerüljünk. Sokszor kellett végignéznünk, ahogy győz a Mercedes. De soha nem veszítettük el a célunkat, és minden egyes évben versenyt tudtunk nyerni olyan pályákon, melyeken kiválóak tudtunk lenni.”

„Soha nem veszítettük szem elől a célunkat, csupán a helyére kellett raknunk a hiányzó darabokat. Aztán, amikor lett egy versenyképes erőforrásunk, képesek voltunk fej-fej mellett harcolni a Mercedesszel.”

A Red Bull a gyötrelmes évek során is képes volt arra, hogy versenyeket nyerjen az F1-ben: 2014 és 2020 között összesen 17 győzelmet szerzett, 2021-ben pedig Max Verstappen révén újra el tudta hódítani a világbajnoki címet.

Az energiaital-gyárosok aztán tavaly ismételni tudtak, sőt, a konstruktőri trófeát is elhódították, idén pedig elképesztő dominanciával a bajnokság eddigi összes versenyét megnyerték.

„A legvadabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy úgy vágunk neki a nyári szünetnek, hogy veretlenek maradunk a nagydíjakon és a sprintfutamokon is. A februári, előszezoni teszteken tudtuk, hogy jó autónk van, de arra számítottunk, hogy a Ferrari építeni tud a tavalyi évre, illetve, hogy a Mercedes is odateszi magát.”

„Teljesen meglepetésként ért bennünket, hogy mennyire versenyképesek voltunk az ellenfeleinkhez képest.”

Horner azt mondja, a mostani sikerekhez elengedhetetlenek voltak azok az évek is, melyeket a bajnoki küzdelmektől távol töltött a csapat.

„Ezek az évek rendkívül fontosak voltak, mert felpörgették a csapatot. Lekerültünk a győztesek útjáról, és hirtelen nem volt esélyünk. Elmentünk versenyekre, és nem voltak sikereink. Azt gondolom, ez több szempontból is próbára tette a csapatot. Sokaknak nagyon könnyű lett volna távozni ezen a ponton.”

Hirdetés

„Azokért a győzelmekért, amiket szereztünk, nagyon keményen meg kellett dolgoznunk, és nagyon oda kellett tennünk magunkat, mivel lényegében hendikeppel indultunk. Ha megnézzük azokat a versenyeket, melyeket megnyertünk azokban az években, láthatjuk, hogy sok esetben opportunista győzelmet szereztünk, vagy olyan pályákon sikerült nyerni, melyeken a motorerő nem játszott döntő szerepet.”

„Úgy gondolom, hogy a 2021-es a sportág történetének talán legepikusabb szezonja volt. De készen álltunk a kihívásra, megerősödve tudtunk harcolni ezeknek a köztes éveknek köszönhetően.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!