Horner: Ennél jobb lehetőség nem lesz a fordított rajtrácsos versenyek kipróbálására!

CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA, SPAIN - FEBRUARY 26: Max Verstappen, Red Bull Racing during the Barcelona February testing II at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 26, 2020 in Circuit de Barcelona-Catalunya, Spain. (Photo by Mark Sutton / LAT Images)
Fotó: Pirelli
A Red Bull csapatát irányító Christian Horner szerint a Forma-1-nek ennél jobb lehetősége soha nem lesz arra, hogy kipróbáljon olyan megoldásokat, mint a fordított rajtrácsos sprintfutam – melyről a héten tovább egyeztetnek majd a csapatok.

Ahogyan arról az F1Világ.hu is beszámolt, a száguldó cirkusz vezetősége azt szeretné, ha azokon a helyszíneken, ahol idén két versenyt rendeznek – például Spielbergben vagy Silverstone-ban –, a második futamok rajtsorrendjéről ne hagyományos időmérő edzések, hanem sprintfutamok döntsenek.

Ezeken a rövid versenyeken a világbajnoki pontverseny állásának fordított sorrendjében állnának rajthoz a versenyzők, úgy tudni azonban, hogy a Mercedes ellenzi a javaslatot. A csapatok a héten tovább egyeztetnek az ötletről, és szavazni is fognak róla.

Ahhoz, hogy valóban legyenek időmérő futamok bizonyos helyszíneken, a csapatok egyhangú beleegyezésére lesz szükség.

„Szerintem az ausztriai és silverstone-i, illetve az év későbbi részére tervezett dupla fordulós versenyeknél jobb lehetőségünk nem lesz” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Motorsport.com című lapnak a sprintfutamokkal kapcsolatos felvetésről.

„A probléma szerintem az, hogyha csak megismételjük ugyanazt a formátumot ugyanazon a pályán, akkor az eredmény nagy valószínűséggel nagyon hasonló lesz. Szóval szerintem van most egy ideális lehetőség arra, hogy kipróbáljunk valami mást.”

„És szerintem ha ez a bajnokság kezdete óta világos lesz, és nem év közben változtatunk, akkor nem lenne problémánk vele. De sajnos van egy csapat, mely ellenzi. Szóval kár lenne, ha elveszítenénk ezt a lehetőséget.”

Bár Horner azt mondja, megérti, hogy a favoritnak kikiáltott Mercedes nem akar versenyhátrányba kerülni, rámutatott arra, hogy ezzel a javaslattal a Red Bull is bukhat.

„Mi az elmúlt két évben győztünk az Osztrák Nagydíjon, szóval nekünk is van vesztenivalónk ezen a pályán. De azt gondolom, összességében nagy pozitívum lenne az F1 számára. Szerintem ennél jobb lehetőségünk nem lesz, hiszen két egymást követő hétvégén leszünk ugyanazon a pályán.”

„Nem olyan vonzó az, hogy egy héttel később gyakorlatilag ugyanazt az eseményt megtartsuk. Ha viszont van egy más formátum, az sokkal vonzóbb, és remélem, hogy a Mercedes végül támogatni fogja. Elvégre minden versenyző és csapat számára ugyanakkora kihívás.”

Horner azt mondja, ha a fordított rajtrácsos sprintfutamokat végül nem tarthatják meg, nem sok opciója lesz a Forma-1-nek.

„Ha egy versenyhelyszínen van lehetőség más vonalvezetést használni, azt meg lehetne vizsgálni, de kétlem, hogy ez Ausztriában így van. Ez az egyetlen mód, fordítva teljesíteni a pályát. De nyilván biztonsági szempontból ez nem megvalósítható. Nem így tervezték őket.”

„Silverstone-ban vannak eltérő vonalvezetések, de kár lenne érte, ha ezt a lehetőséget [a fordított rajtrácsos sprintfutamokra] nem használnánk ki maximálisan. Ez egy tökéletes alkalom arra, hogy kipróbáljunk valamit, ami a jövőre nézve is hasznos lehet.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Stájer Nagydíj TV-közvetítései