Horner: Külső nyomásra rúgták ki Masit, ami nem helyes - F1VILÁG.HU

Horner: Külső nyomásra rúgták ki Masit, ami nem helyes

HIRDETÉS
Külső nyomásra távolította el posztjáról Michael Masi versenyigazgatót a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), ami nincs rendjén – vélekedik Christian Horner, aki szerint szigorú döntést hozott a testület, ráadásul a szakembernek rettentően nehéz dolga volt a 2021-es szezon során.
PORTIMAO, PORTUGAL - MAY 02: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner looks on during the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional Do Algarve on May 02, 2021 in Portimao, Portugal. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem múlt héten jelentette be, hogy a 2022-es idénytől kezdődően a versenyigazgatói feladatokat Niels Wittich és Eduardo Freitas felváltva látják majd el, a tavalyi Abu Dhabi Nagydíjon történtek miatt pedig Michael Masinak távoznia kellett posztjáról.

Az FIA döntése megosztó Forma-1-es berkekben, vannak, akik szerint helyesen járt el a szövetség, és vannak olyanok is, akik túl keménynek tartják Masi kirúgását. Utóbbiak közé tartozik a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is, akinek határozott véleménye van: szerinte külső nyomás miatt szabadultak meg a versenyigazgatótól.

„Nehéz ügy ez. Az FIA dolga. Azt gondolom, szigorú döntés, szerintem nagyon nehéz helyzetben volt tavaly” – idézi Hornert a talkSport. „Úgy éreztük, hogy sok döntés szólt ellenünk az elmúlt év során. Ha azt nézzük, milyen erőforrások álltak rendelkezésére azokhoz képest, amikkel a csapatok rendelkeznek, óriási különbségekről beszélhetünk.”

„Jó hallani, hogy bevezetnek olyan dolgokat, mint amilyen a VAR is, és visszatér az egyik legtapasztaltabb ember, Herbie Blash. Ugyanakkor azt gondolom, túl nagy nyomás érkezett Michael eltávolítására, ami nem helyes. Én személy szerint így érzem.”

Horner a vitás abu dhabi szezonzáró ellenére továbbra is úgy érzi, Max Verstappen megérdemelten lett világbajnok, ráadásul a Mercedesszel ellentétben ők jól reagáltak a döntő pillanatban.

„Intenzív időszak volt. 22 verseny alapján kell megítélni a szezont. Sok döntés született ellenünk az év korai szakaszában, voltak büntetések, amiket nem osztottak ki, és így tovább. A végén jutott nekünk némi szerencse, és olykor ez előfordul a sportban – nincs vége a sípszóig, vagy a zászló meglengetéséig.”

„Taktikailag résen voltunk a végén. Amikor 5 körrel a vége előtt jött a baleset, azonnal reagáltunk. Behívtuk Maxot, új gumikat kapott, a Mercedes pedig kint hagyta Lewist a pályán 44 körös gumikon, amik már a végüket járták.”

„Maxnak az utolsó körben kellett megcsinálnia az előzést, amit meg is tett. A vita hevében voltak dolgok, amik nem kaptak akkora figyelmet. A lényeg, hogy taktikailag jól csináltuk. Max megcsinálta a manővert, és világbajnok lett.”

„Kicsit homályos a dolog, mert ha visszanézzük a versenyt, a Mercedesnek két lehetősége is lett volna arra, hogy kiálljon a bokszba. Ott volt a virtuális biztonsági autós időszak, majd a biztonsági autó. A versenyző kétszer is kérte, hogy hadd álljon ki, de ők kint hagyták. És ez tette őt sebezhetővé a végén. Mi taktikailag jól csináltuk, és ilyen apró dolgokon múlik.”

Hirdetés

Sokan abban bíznak, a 2022-es idény is Hamilton és Verstappen ádáz küzdelméről szól majd, Horner ugyanakkor biztos benne, ha jó autót adnak versenyzőjük alá, a holland pilóta képes lesz megvédeni világbajnoki címét.

„Nem szabad elfelejteni, hogy az autónak nagyon komoly szerepe van ebben a sportban. Lewis, mielőtt a Mercedeshez szerződött, egy világbajnoki címet nyert. Amióta a Mercedesnél van, nyert még hatot. Ha jó autót tudunk adni Maxnak, szerintem ő a világ legjobb versenyzője. Ilyen fiatalon, szóval rengeteg áll még előtte. Rajtunk múlik, hogy megadjuk-e neki azokat az eszközöket, melyekkel ki tudja használni a tehetségét.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!