Horner szerint a szabályzat rossz szövegezése miatt lett már ma világbajnok Verstappen - F1VILÁG.HU

Horner szerint a szabályzat rossz szövegezése miatt lett már ma világbajnok Verstappen

A Red Bull csapatát irányító Christian Horner szerint hibázott a Forma-1 a sportszabályzat idei szövegezésével, mely lehetővé tette, hogy Max Verstappen már a vasárnapi Japán Nagydíjon bebiztosítsa második világbajnoki címét.

Verstappen megnyerte a szuzukai versenyt Charles Leclerc és Sergio Perez előtt, a Ferrari versenyzője azonban utólag 5 másodperces időbüntetést kapott, ami miatt végül csak a 3. helyen rangsorolták. Bár kezdetben úgy tűnt, a versenyzők nem kapják meg a megszokott pontmennyiséget, hiszen csupán a versenytáv valamivel több mint felét teljesítették, végül kiderült, hogy mégis a maximális pontszámot osztják.

Ennek oka, hogy a sportszabályzat szerint csupán abban az esetben kaptak volna kevesebb pontot a pilóták a rövidebb versenytáv miatt, ha a futamot nem tudták volna újraindítani. Christian Horner szerint egész egyszerűen arról van szó, hogy elrontották a szóban forgó paragrafus szövegezését.

 

„Szerintem ez egy hiba. Nagyon határozottan azt gondoltuk, hogy csupán a versenytáv 75 százalékának teljesítése esetén osztanak teljes pontszámot. Szóval úgy hittük, hogy egy pont még hiányozni fog a vb-címhez” – mondta Horner. „De végül, mivel Checo Charles elé került, Maxé lett a bajnoki cím. Lehetett is látni a meglepettségét, illetve a csapat meglepettségét. De csodás meglepetés volt!”

Horner azt mondja, egészen biztosan beszélni fognak az FIA-val, hogy az említett szabályt rendbe tegyék a jövőre nézve.

„Biztosan lesz ilyen” – mondta a Red Bull főnöke.

A Ferrarit irányító Mattia Binotto ugyancsak arról beszélt, azt hitték, nem kapják meg a teljes pontszámot: „Össze voltunk zavarodva, és azt hittük, nem lesz teljes pontosztás. Szóval a kezdeti számításaink szerint még nem volt világbajnok.”

„Végül aztán kaptunk magyarázatot, ami rendben is van. Szerintem egyszerűen elfogadjuk. Ez van. Világbajnok lett. Teljesen világos.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!