Friss hírek

Horner szerint elképesztő, hogy a Mercedes ekkora bakot lőtt 2022-es autójával

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint „egészen figyelemre méltó” az, ahogy a Mercedes az éveken át tartó dominanciát követően bakot lőtt 2022-es Forma-1-es versenyautójával.

A német istálló sorozatban 7 egyéni és 8 konstruktőri bajnoki címet nyert az F1-ben a V6-os hibrid erőforrások 2014-es bevezetése óta, és csupán egyszer, a tavalyi évben maradtak alul az egyéni összetettben: akkor Max Verstappen győzte le drámai körülmények között Lewis Hamiltont. A Forma-1 szabályai aztán 2022-re gyökeresen átalakultak, most pedig már tudjuk, a Mercedes idei, W13-as kódjelű versenyautója nem bajnoknak született: az ezüstnyilak egyelőre még nem nyertek futamot idén, a bajnokságot pedig jó eséllyel a Red Bull és Max Verstappen nyeri, az energiaital-gyárosok ugyanis tetemes előnyt építettek fel a Ferrarival szemben.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elárulta, meglepte őt az, hogy a Mercedes ennyire lemaradt a 2022-es idény előtt.

Hirdetés
 

„Igen, mivel korán elkezdtek átállni a 2022-es szabályokra, elég nagy hangot is adtak annak, hogy kompromisszumot kötöttek a tavalyi bajnokságot illetően, és nagyon hamar átálltak a 2022-es autó fejlesztésére. És persze, amikor lehullt a lepel az autójukról, aztán jött az oldalszekrény nélküli verzió, radikálisan másnak tűnt a modelljük” – fogalmazott a szakember az F1 Beyond The Grid című podcastjében.

„Szóval megvoltak az elvárások annak fényében, hogy a Mercedes mennyire domináns volt, és arra számítottunk, hogy nagyon hasonló helyzetben lesznek. Nyilván fájt nekik a tavalyi vereség is, de úgy éreztük, hogy bosszútól szomjazva fognak visszatérni. Tehát egészen figyelemre méltó, hogy az elmúlt 8 évben mutatott dominancia után 2022-ben még nem nyertek versenyt.”

A Mercedes az év elején sokakat meglepett radikális tervezésű, lényegében oldalszekrény nélküli autójával, miközben a Red Bull és a Ferrari jóval konvencionálisabb megoldásokat választott. Horner elárulta, amikor először látták a Mercedes megoldását, felmerült bennük a kérdés, vajon a német istálló szabályosan járt-e el.

„Az első kérdés az volt, ’ez legális?’. Mivel egy nagyon más szabályértelmezésről van szó. És természetesen szabályos volt. És aztán a srácok hamar meg voltak győződve arról, hogy szerintük nálunk nem működne azon architektúra keretében, amit kreáltunk. Szóval meggyőződésünk volt, hogy jó utat választottunk.”

„Amikor pedig elkezdtek jönni a köridők a bahreini teszten, és láttuk az autókat a pályán, nem úgy tűnt, hogy nekik rakétájuk van, vagy hogy lecsúsztunk valami alapvető fontosságúról.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Horner szerint elképesztő, hogy a Mercedes ekkora bakot lőtt 2022-es autójával
A Red Bullt nem ijeszti meg a Mercedes felzárkózása
Eldőlt: Teltházas lesz a 2023-as Forma-1-es Magyar Nagydíj
Brown Binotto távozásáról: Egy F1-es csapat sikereinek kulcsa a stabilitás
Steiner: A 2023-as Ferrari-motor „bomba” lesz!
Az Aston Martinnál el vannak ájulva Alonsótól

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!