Hülkenberg: Én sem versenyeznék ingyen a Lotusnál

Élcsapatokkal tárgyalt, most mégis borzasztó nehéz helyzetben van a Sauber istálló versenyzője, Nico Hülkenberg, akinek egy ideje már azon kell fáradoznia, hogy valamilyen úton-módon megmentse Forma-1-es pályafutását.


Élcsapatokkal tárgyalt, most mégis borzasztó nehéz helyzetben van a Sauber istálló versenyzője, Nico Hülkenberg, akinek egy ideje már azon kell fáradoznia, hogy valamilyen úton-módon megmentse Forma-1-es pályafutását.

A német versenyző korábban a Ferrarival folytatott előrehaladott tárgyalásokat, és mindenben megállapodott a maranellói gárdával arról, hogy ő veszi át az idény végén távozó Felipe Massa helyét.

A felek csupán a szerződést nem írták még alá, végül pedig a Ferrari úgy döntött, inkább Kimi Räikkönent – korábbi világbajnokát – szerződteti a 2014-es esztendőre.

Hülkenberg eztán a Lotusszal kezdett tárgyalásokba, ám egyre inkább úgy tűnik, az enstone-i gárdához is nagyon nehéz lesz bekerülni, hiába akarja ugyanis őt szerződtetni a csapat 2014-re, az anyagiak gátat szabhatnak a megállapodásnak.

A Lotus ugyanis még mindig nem áll stabil lábakon financiális szempontból, a csapat folyamatos egyeztetéseket folytat a Quantum Motorsports nevű vállalattal. Ha összejönne a megállapodás, a brit-francia alakulat jövője évekig biztosított lenne a Forma-1-ben.

Ha viszont mégsem sikerül aláírni a szerződéseket, könnyen lehet, hogy az istálló fizetős versenyző szerződtetésére kényszerül. Így kerülhet a képbe Pastor Maldonado, aki fő támogatója, a PDVSA révén szerződhet Enstone-ba. Ezzel pedig Nico Hülkenberg rémálma válhat valóra.

Amikor a Sauber versenyzőjét a Forma-1 hivatalos weboldalának munkatársa arról faggatta, hogy lehet az, hogy őt tartják a mezőny egyik legtehetségesebb versenyzőjének, mégis küzdenie kell azért, hogy a száguldó cirkuszban maradjon, a 26 esztendős versenyző így felelt.

„Nos, ezt én is szeretném tudni. Azt hiszem, a financiális helyzettel hozható összefüggésbe a dolog. Néhány versenyző meggyőző érveket tud felsorakoztatni anyagiak tekintetében, szóval a csapatok kétszer is meggondolják, mit csináljanak.”

„Nekik meg kell bizonyosodniuk arról, hogy életben maradnak, és ez egy kicsit megnehezíti az olyan versenyzők dolgát, mint amilyen én is vagyok, hiszen nem rendelkezem szponzori háttérrel.”

„Én is jobban örülnék annak, ha nyugodtabb helyzetben lehetnék, és meghatározott időre eldőlne a dolog, de el kell fogadnom, hogy ez a helyzet. Minden karrier más és más, az enyém ilyen – megjártam már néhány csapatot, és sodródom ide-oda.”

„Ha megnézik az eredményeimet, láthatják, hogy ez a bizonytalanság nincs hatással a teljesítményemre. Forma-1-es versenyzőként fontos, hogy ki tudj zárni mindent – a spekulációkat, a bizonytalan jövőt. És teljesítened kell a pályán, hiszen az a legjobb ajánlólevél.”

„Versenyzőként az ember szeretné, ha kizárólag a teljesítménye lenne a döntő, de ez manapság nem így megy. A csapatokra nyomás nehezedik, hiszen nehéz időket élünk, tehát inkább olyan versenyzőket választanak, akiknek pénzük is van. Emiatt egy kicsit talán háttérbe szorítják a tehetséget, de szerintem mindent megtesznek azért, hogy a megfelelő kompromisszumot kössék. Számomra ez persze nem ideális. Mindig a tehetség kellene, hogy prioritást élvezzen, nem pedig fordítva. De ez van, együtt kell élnem ezzel.”

Hülkenberg elárulta, továbbra sem tudja, hol folytatja pályafutását a jövőben – természetesen még a Lotus is szóba jöhet, ám ehhez minden feltételnek passzolnia kell.

„Lehet, hogy olyasvalakire lesz szükségük, aki ki tudja segíteni őket anyagilag. De úgy gondolom, a helyzet nem mindig annyira egyszerű, hogy zöld utat adnak, én pedig rögtön odaszerződöm. A körülményeknek és a feltételeknek is megfelelőnek kell lenniük.”

„A Lotus igazából semmi különöset ne mondott nekem. Annyit, hogy a megállapodásuk aláírására várnak – hogy ez meddig tart, nem tudom megmondani. Ugyanannyit tudok, mint a média. De ahogy az imént mondtam, a feltételeknek is megfelelőnek kell lenniük, szóval, még ha azt is mondják nekem, hogy «téged akarunk», nekem pedig nem tetszenek a feltételek, akkor lehet, hogy nem szerződöm oda rögvest.”

„Azokból a jelekből, amiket tőlük kapok, még mindig azon fáradoznak, hogy megállapodjanak, hogy anyagilag biztosítani tudják a csapat jövőjét.”

„Hogy én meddig tudok várni, az hamarosan kiderül. Egyszer már elveszítettem a helyem a Forma-1-ben, nem volt túl örömteli helyzet – még egyszer nem fogom ezt megkockáztatni.”

Hülkenberg hozzátette, természetesen nem szerződne minden áron az enstone-i gárdához – ezt világossá is tette a csapat számára. A Lotus háza táján az elmúlt hetekben nem alakultak a legjobban a dolgok, Kimi Räikkönen ugyanis azzal fenyegetőzik, hogy nem áll rajthoz a bajnokság hátralévő versenyien, ha nem kapja meg fizetését a csapattól. Hülkenberg elmondta, ő sem versenyezne ingyen.

„Nem mondtam olyat, hogy ingyen is versenyeznék a csapatnál. Azt mondtam, hogy kevesebbért is elvállalnám, de természetesen nekem is be kell fizetnem a csekkjeimet. Fizetnem kell az FIA szuperlicencért, úgyhogy nem fogok ingyen versenyezni. Fontos, hogy legyen némi bevételem.”

A német versenyző azt sem tartja kizártnak, hogy jövőre marad jelenlegi csapatánál, a Saubernél.

„Újabban minden hétvégén pontszerzők vagyunk, de persze emiatt még nehéz elköteleződni a jövőre, nem lehet tudni, 2014-ben ki lesz az élen. Az idei teljesítményeket nem lehet iránymutatóként használni a következő szezonra vonatkozóan. De igen, el tudom képzelni, hogy a Saubernél maradok.”

Mindeközben az Auto Motor und Sport című német szaklap arról számolt be, Hülkenberg és menedzsere, Werner Heinz szombaton este, Abu Dhabiban a Force India sportigazgatójával, Ottmar Szafnauerrel ült egy asztalhoz – nem kizárt tehát, hogy a német versenyző jövőre visszatér korábbi csapatához.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!