Idén is több versenyigazgató lesz a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Idén is több versenyigazgató lesz a Forma-1-ben

HIRDETÉS
Nem változtat a tavalyi gyakorlaton, idén is több szakember látja el a versenyigazgatói feladatokat a Forma-1-ben – árulta el a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed Ben Sulayem.
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 20: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 and Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 head the field as they prepare for the start during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 20, 2022 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A 2021-es szezonzáró versenyen történtek, illetve Michael Masi menesztése után döntött úgy a sportot irányító testület, hogy 2022-ben már ketten tevékenykednek versenyigazgatóként az F1-ben. A tavalyi szezonban így Niels Wittich és Eduardo Freitas látta el a feladatokat, igaz, a Japán Nagydíjat követően az FIA úgy döntött, az idény végéig Wittich marad szolgálatban.

A feladatok felosztása nem aratott osztatlan sikert a versenyzők körében sem – a pilóták érdekvédelmi szervezetének [GPDA] egyik igazgatója, George Russell korábban azt mondta, a versenyzők szerint „a rotáció nem a legjobb dolog egy sportág számára a következetesség miatt”.

„Úgy tudom, soha nem volt ott egy versenybíró sem a korábbi versenyhétvégéről a következő versenyen, hogy beszéljen bizonyos döntésekről” – tette hozzá.

Az FIA azonban kitart döntése mellett, és nem áll szándékában, hogy idén újra egy szakember lássa el a versenyigazgatói feladatokat. Mohammed Ben Sulayem szerint fontos, hogy több embert foglalkoztassanak ezekben a pozíciókban, hogy sima legyen az átmenet, amennyiben valamilyen probléma merül fel a hivatalban lévő szakemberrel.

„Van most egy folyamat, és van egy csapatom, aki keresztül fog menni egy megfelelő folyamaton, tréningeket szerveznek a stewardoknak és a versenyigazgatóknak” – mondta az FIA elnöke. „Nem lehet csupán egy versenybíró. Véleményem szerint elő kell készítenünk egy második szerepkört is. Mi van, ha történik valami? Ha fenn akarjuk tartani a motorsportot, készen kell állnunk azzal, hogy tréningezünk.”

A szakember hozzátette, véleménye szerint sok tehetséges tisztviselő dolgozik az FIA-nál, akik segíthetnek az F1-es versenyek lebonyolításában.

„Nagyon hiszek abban, hogy valahol a világon vannak mindenkinél jobb versenyigazgatók és versenybírók. Most arra kérjük a nemzeti sportszövetségeket, hogy küldjenek hozzánk képzésre embereket – most már megfelelő szakembereink vannak ahhoz, hogy tréningezzünk. Szóval remek tisztviselőink lesznek, ezt megígérhetem.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!