IMOLAGP

Idén már nem fejlesztik tovább Schumacher autóját

BAHRAIN INTERNATIONAL CIRCUIT, BAHRAIN - MARCH 26: Mick Schumacher, Haas VF-21 during the Bahrain GP at Bahrain International Circuit on Friday March 26, 2021 in Sakhir, Bahrain. (Photo by Zak Mauger / LAT Images)
A Haas idén már nem tervez fejlesztéseket jelenlegi F1-es versenygépén: Günther Steiner csapatfőnök elárulta, 2021-ben szinte végig ugyanazzal az autóval fognak versenyezni.

2022-ben jelentős szabályváltoztatások érkeznek a Forma-1-be, így a csapatok többsége már erre az időszakra készül: a Haas olyannyira 2022-re koncentrál, hogy az idei évben már szinte egyáltalán nem tervezi fejleszteni autóját. 

Steiner szerint egyszerűen nem lenne értelme az újításoknak, így Mick Schumachernek és Nikita Mazepinnek azzal az autóval kell beérnie, amivel a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon rajthoz állnak majd.

„Ha sokat fektetnénk be, akkor vajon lehetnénk-e hatodikak? Nem. Vagy hetedikek? Nem” – mondta Steiner. „Talán legjobb esetben nyolcadikak. De vajon tényleg megéri, hogy nem a jövőbe fektetünk, és emiatt a következő öt évet elveszítjük? Nem.

„Nincs értelme rövid távon gondolkodni – soha az életben. A rövid távú gondolkodás mindig csak reaktív, aztán 2021 végén széttárt karokkal állnánk, hogy nem fejlesztettünk semmit 2022-re.”

„Lehetséges az, hogy 2021-ben sokat befektetünk, aztán talán egyszer még egy jó eredményt is elérünk. De aztán 2022-ben ott állnánk a semmivel. Amit még figyelembe kell venni, hogy nehezebb is lenne felzárkózni 2022-ben a költségkorlátozás miatt. Aztán két lépéssel hátrébbról indulnánk, amit soha nem tudnánk behozni.”

„Pénzzel sem. Egyszerűen azokat az erőforrásokat nem lehetne pótolni, amit a többiek már nyolc hónappal azelőtt már a költségkorlátozások alatt kifejlesztettek. Ebben az évben nem már nem lehet kétfelé menni, mert a költségkorlátozás felső határa már él. Ha sokat fektetnénk 2021-be, akkor 2022-t hanyagolnunk kellene.

A Haas még Imolában bevet majd néhány új fejlesztést, ennek oka, hogy azok nem készültek el Bahreinre – azonban ezzel már a szezon előtt tisztában voltak. 

„Ezeket Imolában bevetjük, de ez az utolsó lépés ezzel az autóval” – mondta Steiner. „Csak kis dolgok lesznek, semmi nagy. Egyszerűen azért [Imolában], mert nem voltak készen az alkatrészeink, de ezt már egy hónapja tudjuk.”

Az autónk idén olyan, amilyen. Semmit nem hozna, ha továbbfejlesztenénk. Amikor novemberben elkezdtük a fejlesztést, tudtuk, hogy nem tudunk vele felzárkózni. Szóval miért pazarolnánk időt és pénzt?”

„Az autó már 2019-ben is rossz volt, 2020-ban sem lett sokkal jobb. Sokat kellene egy olyan autóba invesztálnunk, ami 23 verseny után már használhatatlan lesz. Ez teljes őrültség lenne szerintem! Ezt mindenki tudja. Szóval azzal kell együtt élnünk, amink van.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!