Időmérős autót építhet 2020-ra a Renault

Fotó: Renault
Daniel Ricciardo (AUS) Renault F1 Team RS19. Monaco Grand Prix, Saturday 25th May 2019. Monte Carlo, Monaco.
A Renault Forma-1-es csapatánál azt fontolgatják, a 2020-as évadra egy olyan autót építenek, melyet leginkább az időmérő edzésekre hegyeznek majd ki. A franciák így szeretnének előrébb jutni a mezőnyben.

Bár nagy reményekkel vágott neki a 2019-es szezonnak, a Renault számára nehezen indult az év, és az eddig eltelt hat versenyen mindössze 14 pontot szerzett a csapat.

Miközben zajlanak az idei autó fejlesztései, az istálló természetesen már a 2020-as évre is készül, jelenleg pedig azt fontolgatják, hogy a továbbiakban az egykörös tempót helyezik előtérbe.

Cyril Abiteboul elárulta, nem kizárt, hogy egy olyan autót építenek majd a következő szezonra, mely leginkább az időmérő edzésekre lesz kihegyezve, nem pedig arra, hogy a versenyeken a lehető legfinomabban bánjon a gumikkal.

„Azt hiszem, két-három változtatást is fontolgatunk, ezek pedig drámaian megváltoztathatják a jövő évi autó viselkedését, illetve versenyképességét” – nyilatkozta a szakember.

„Az első az aerodinamikai hatékonyság, a második az, hogy hogyan egyensúlyozunk az időmérő és a verseny között, mert a modern F1-ben minden az időmérőről szól. Ma már majdnem minden pálya olyan, mint Monaco, és eltérő minta rajzolódik ki az autó fejlesztését tekintve attól függően, hogy az időmérőre, vagy a versenyre fókuszálunk-e.”

„És itt olyan dolgokról is szó lehet, mint a váltóáttételezés. Ha az időmérőt akarjuk előtérbe helyezni a versennyel szemben, akkor változtatni kell ezen. De a szabályokban le van írva, hogy idén ezen már nem lehet változtatni, jövőre viszont még teljesen nyitott a dolog. Az utolsó dolog pedig az autó dőlése.”

„Időnk van még. Nincs túl késő megváltoztatni az autó bizonyos paramétereit. Nem egy rossz autó ez, de lehet javítani rajta, szóval a jövő év előrelépés lesz az ideihez képest.”

Bár a Renault szeretne közelebb kerülni a topcsapatokhoz, Abiteboul világossá tette, a legnagyobb lehetőségük a sikeres szereplésre a 2021-es szabályok bevezetésekor lesz.

„Hogy a dobogókért harcolhatunk-e, vagy egyből a győzelmekért? Nem. Mert tudjuk, milyen az F1” – mondta a 2020-ra tervezett fejlesztésekről. „És őszintén szólva a legjobb esélyünk az, ha 2021-re dolgozunk.”

„Ezért is lesz megfelelő egyensúly a 2020-as fejlesztéseket tekintve – hiszen el akarjuk kezdeni, mint ahogy el akarjuk kezdeni a 2021-es fejlesztést is.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Osztrák Nagydíj TV-közvetítései!