Így lehet már vasárnap újra bajnok a Red Bull F1-es csapata - F1VILÁG.HU

Így lehet már vasárnap újra bajnok a Red Bull F1-es csapata

Már a vasárnapi Japán Nagydíjon bebiztosíthatja a konstruktőri világbajnoki címet a Red Bull Forma-1-es csapata. Mutatjuk, mit kell tennie ehhez az osztrák istállónak!

Az energiaital-gyárosok a szezon eddigi versenyhétvégéin 597 pontot gyűjtöttek, ami azt jelenti, hogy 308 pontos előnnyel vezetik a tabellát a 2. helyet elfoglaló Mercedesszel szemben, míg a Ferrari további 24 pontos lemaradásban van. Amennyiben a Red Bull domináns formát mutat ismételten, és kettős győzelmet szerez, versenyzői közül pedig valaki a leggyorsabb kört is megszerzi, 44 ponttal gazdagodik – mindez pedig azt jelenti, hogy a Mercedesnek már matematikai esélye sem lesz arra, hogy a hátralévő hat versenyhétvégén befogja az energiaital-gyárosokat.

Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a szuzukai versenyhétvége után a Red Bullnak 309 pontos előnnyel kell rendelkeznie a tabellán, ha tehát csupán egyetlen ponttal is többet szerez vasárnap a Mercedesnél, (a Ferrarinál pedig 24 ponttal többet gyűjt), már világbajnoknak mondhatja magát.

Amennyiben a Mercedes – valamilyen csoda folytán – kettős győzelmet szerezne, a Red Bullok pedig csak a 3. és 4. helyeken futnának be, az még kevés lenne az üdvösséghez.

Amit a Ferrarit illeti, az olasz csapatnak 24 ponttal kellene többet szereznie a Red Bullnál, ha a következő, katari versenyhétvégéig életben akarja tartani bajnoki esélyeit. Az alábbi táblázatban megmutatjuk, mekkora előnyre van legalább szüksége a Red Bullnak ahhoz, hogy konstruktőri bajnoknak mondhassa magát az évad hajrájában.

VersenySzükséges pontelőny
Japán309
Katar250
Egyesült Államok191
Mexikó147
Brazília88
Las Vegas44
Abu Dhabi

Max Verstappen ugyancsak toronymagasan vezeti az összetett pontversenyt, a holland pilóta azonban Japánban még nem tudja bebiztosítani harmadik világbajnoki címét. A bajnokság hátralévő versenyein még 206 pontot lehet gyűjteni, a holland előnye pedig jelenleg „csak” 151 pont csapattársával, Sergio Perezzel szemben. Amennyiben viszont a holland jól szerepel Japánban, Katarban akár már ő is bebiztosíthatja újabb világbajnoki diadalát…

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!