Így lehetne izgalmassá tenni a monacói F1-es versenyeket? - F1VILÁG.HU

Így lehetne izgalmassá tenni a monacói F1-es versenyeket?

HIRDETÉS
Kötelezővé tenné a kerékcseréket Monte-Carlóban a Red Bull motorsport-tanácsadója, dr. Helmut Marko, így tenné izgalmasabbá a versenyeket a hercegség utcáin.
Monaco GP, Loews

Monacóban az izgalmas időmérőt követően egy meglehetősen unalmas verseny várt a száguldó cirkusz szerelmeseire múlt vasárnap: a 78 körös versenyen mindössze 4 előzést jegyeztek, korábban pedig volt már példa arra is, hogy egyetlen előzési manővert sem láthatott a közönség. A monacói utcai pályával kapcsolatos probléma persze nem újkeletű, az elmúlt évtizedekben azonban hatványozottan jelen volt, hiszen a versenyautók egyre nagyobbak és szélesebbek lettek, ezzel tulajdonképpen lehetetlenné téve az előzést.

A múlt vasárnapi verseny izgalmait pedig gyakorlatilag teljesen elvették a nyitókörben balesetben meglengetett piros zászlók, a szabályok szerint ugyanis ilyenkor mindenkinek lehetősége van arra, hogy kereket cseréljen — így a stratégiai variációk is kikerültek a képletből.

Dr. Helmut Marko szerint lenne megoldás a problémára: kötelezővé kellene tenni a kerékcseréket. A szakember egy grazi sajtótájékoztatón beszélt arról, egy olyan verseny, mint a múlt vasárnapi, „torzítja” a képet, és „hosszú távon nem fenntartható”.

„Kötelezővé kellene tenni például a két bokszkiállást, hogy mindhárom gumikeveréket használni kelljen” — fogalmazott az osztrák szakember.

Nemrégiben egyébként Lewis Hamilton beszélt arról, szerinte akár a nyomvonal megváltoztatásán is el lehetne gondolkodni — bár az szerinte nem kérdés, hogy a Monacói Nagydíjnak helye van a Forma-1-es versenynaptárban.

A korábbi Forma-1-es versenyző, Alexander Wurz ugyancsak hozzányúlna a vonalvezetéshez: „Hátrébb lehetne például helyezni a kikötői sikánt, így több hely lenne az előzésre. De más trükköket is tudnék” — magyarázta az osztrák.

Nyitókép: Tóth Zsombor

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!