Friss hírek

Így változik idén egy F1-es hétvége menetrendje

Nemcsak a technikai szabályok változnak majd meg a 2022-es Forma-1-es idényben, hanem bizony a versenyhétvégéket is átalakítják majd. Az összes versenyhelyszínen – beleértve Monacót is – háromnapos hétvégét tartanak majd.

Az ezzel kapcsolatos változtatásról már jó ideje tudni lehet – az F1Világon tavaly szeptemberben számoltunk be róla.

Mint ismert, a száguldó cirkusz évtizedek óta egy négynapos formátum szerint működött: csütörtökön tartották a gépátvételt, a különféle médiaeseményeket, illetve a pályabejárásokat is, míg pénteken elkezdődhetett a pályán való körözés is.

Hirdetés
 

Az idei évtől kezdve viszont ez megváltozik, a csütörtöki „médianapot” úgy ahogy van, törlik, a sajtótájékoztatókat, illetve a gépátvételt pedig péntek délelőtt tartják majd meg.

Mindez azt is jelenti, hogy a nyitónap programja is jelentősen átalakul. Bár a versenyhétvégék pontos menetrendjét még nem hozták nyilvánosságra, úgy tudjuk, a legtöbb versenyhelyszínen helyi idő szerint délután 13 órakor kezdődik majd meg az első szabadedzés, míg a második tréninget várhatóan 17 órától tartják.

Fontos változás, hogy az elmúlt évvel ellentétben nem egyórás, hanem újra 90 perces szabadedzéseket rendeznek péntekenként.

Az új sportszabályzat szerint a szombati, utolsó szabadedzés továbbra is 60 perces lesz, és leghamarabb a második gyakorlást követően 17 és fél órával kezdődik el – tehát szombat délben. Az időmérőt várhatóan szombaton 15 órától rendezik. A kvalifikáció formátuma nem változik, a Q1 18 percig, a Q2 15 percig, a Q3 pedig 10 percig tart majd.

A versenyeket a hivatalos naplemente előtt legkésőbb 4 órával rajtoltatják el a legtöbb helyszínen – általában 15 órakor.

A versenyhétvégék lerövidítésére egyébként azért volt szükség, mert idén 23 nagydíjat rendeznek majd, a személyzet számára pedig már így is rendkívül megterhelő a program. A csütörtöki nap törlésével pedig több idő marad az utazásra, illetve a felszerelések szállítására. A változtatásnak megfelelően csütörtökön csak azok léphetnek majd be az F1-es paddockba, akiknek tényleg muszáj, így várhatóan nem lesznek majd csütörtöki bokszutcalátogatások sem.

A változtatás érvényes lesz majd a Monacói Nagydíjra is, ahol korábban hagyományosan csütörtökönként rendezték a szabadedzéseket, az idei évtől kezdve viszont már ott is pénteken kezdődik a hétvége.

Így nézhet majd ki egy F1-es hétvége menetrendje 2022-ben:

Péntek:

09:00: Média/gépátvétel
13:00-14:30: 1. szabadedzés
15:00-16:00: Csapatfőnökök sajtótájékoztatója
17:00-18:30: 2. szabadedzés
19:00-tól: Média/értekezletek

Szombat:

09:00-10:30: Autogramosztás (csapatonként legalább 15 perc)
12:00-13:00: 3. szabadedzés
15:00-16:00: Időmérő edzés
17:00-tól: Média/értekezletek

Vasárnap:

13:30: Versenyzői parádé
15:00: Verseny
18:00: Média

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!