Ilyen lesz az új F1: Nemcsak az autók, a hétvégék is átalakulnak 2021-től!

Fotó: Red Bull Racing
BAKU, AZERBAIJAN - APRIL 25: The Aston Martin Red Bull Racing RB15 is seen in the Pitlane during previews ahead of the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on April 25, 2019 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Dan Istitene/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1Z529EENW1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. // front wing
Kézhez kapták a Forma-1 csapatai a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) a 2021-re tervezett szabályrendszert – a regulák ugyan még változhatnak, ám végre tisztább képet kaptunk arról, milyen is lesz a száguldó cirkusz néhány év múlva.

A királykategória mezőnye már hosszú ideje folytat egyeztetéseket a Nemzetközi Automobil Szövetséggel és a sportág tulajdonosával, a Liberty Mediával. A sportot irányító testület a héten levelet küldött az F1-es csapatoknak, melyben arról kaptak tájékoztatást, hogyan is alakulnak majd a száguldó cirkusz szabályai 2021-től.

Eszerint nemcsak a versenyautók változnak majd meg technikailag, de az F1 felépítése is: átalakul például a versenyhétvégék menete. Az Auto Motor und Sport értesülései szerint a csütörtöki médianapot úgy, ahogy van, törlik, és mindent péntekre tesznek, a sajtótájékoztatókat és a kötelező gépátvételt is.

Az első két szabadedzést aztán péntek délután rendezik meg. Ezek hossza nem változik, egyenként másfél órán át körözhetnek majd a csapatok, ám a tréningek időzítése módosul. Az európai versenyhelyszíneken az első gyakorlást 13, a másodikat 17 órától rendezik a TV-társaságok igényeihez igazodva.

A csapatok munkafolyamatai szempontjából lényegi változás az, hogy a versenyautókat szombaton és vasárnap ugyanolyan formában kell pályára küldeni, mint ahogy azok péntek reggel átestek a gépátvételen: magyarul, nem lesz lehetőség arra, hogy a szabadedzéseken fejlesztéseket próbálgassanak, majd eztán döntsenek arról, hogy ezek közül melyiket hagyják fent az autókon a hétvége további részére.

Fotó: Alfa Romeo Racing

Baleset esetén csupán ugyanolyan specifikációjúra lehet majd kicserélni a sérült alkatrészeket. A csapatoknak már pénteken dönteniük kell tehát arról, milyen szárnyspecifikációval akarnak körözni a hétvégén, nem lesz arra lehetőség, hogy két eltérő konfigurációt homologizáljanak, majd eldöntsék, melyik a jobb.

Fejlesztések tesztelésére továbbra is lesz lehetőség a pénteki gyakorlásokon, ám a szombati edzésnaptól kezdve ezek nem lesznek használhatóak, ha az előző napi gépátvételen nem voltak fent az autókon.

Most, hogy a királykategória csapatai kézhez kapták a szabálytervezetet, tovább folytatódnak az egyeztetések a regulák finomításáról. Csütörtök reggel az F1-es csapatfőnökök a montreali paddockban ültek össze az FIA képviselőivel, délután pedig a technikai igazgatók egyeztettek.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Osztrák Nagydíj TV-közvetítései!