Ilyen lesz az új F1: Nemcsak az autók, a hétvégék is átalakulnak 2021-től! - F1VILÁG.HU

Ilyen lesz az új F1: Nemcsak az autók, a hétvégék is átalakulnak 2021-től!

HIRDETÉS
Kézhez kapták a Forma-1 csapatai a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) a 2021-re tervezett szabályrendszert – a regulák ugyan még változhatnak, ám végre tisztább képet kaptunk arról, milyen is lesz a száguldó cirkusz néhány év múlva.
Fotó: Red Bull Racing

A királykategória mezőnye már hosszú ideje folytat egyeztetéseket a Nemzetközi Automobil Szövetséggel és a sportág tulajdonosával, a Liberty Mediával. A sportot irányító testület a héten levelet küldött az F1-es csapatoknak, melyben arról kaptak tájékoztatást, hogyan is alakulnak majd a száguldó cirkusz szabályai 2021-től.

Eszerint nemcsak a versenyautók változnak majd meg technikailag, de az F1 felépítése is: átalakul például a versenyhétvégék menete. Az Auto Motor und Sport értesülései szerint a csütörtöki médianapot úgy, ahogy van, törlik, és mindent péntekre tesznek, a sajtótájékoztatókat és a kötelező gépátvételt is.

Az első két szabadedzést aztán péntek délután rendezik meg. Ezek hossza nem változik, egyenként másfél órán át körözhetnek majd a csapatok, ám a tréningek időzítése módosul. Az európai versenyhelyszíneken az első gyakorlást 13, a másodikat 17 órától rendezik a TV-társaságok igényeihez igazodva.

A csapatok munkafolyamatai szempontjából lényegi változás az, hogy a versenyautókat szombaton és vasárnap ugyanolyan formában kell pályára küldeni, mint ahogy azok péntek reggel átestek a gépátvételen: magyarul, nem lesz lehetőség arra, hogy a szabadedzéseken fejlesztéseket próbálgassanak, majd eztán döntsenek arról, hogy ezek közül melyiket hagyják fent az autókon a hétvége további részére.

Fotó: Alfa Romeo Racing

Baleset esetén csupán ugyanolyan specifikációjúra lehet majd kicserélni a sérült alkatrészeket. A csapatoknak már pénteken dönteniük kell tehát arról, milyen szárnyspecifikációval akarnak körözni a hétvégén, nem lesz arra lehetőség, hogy két eltérő konfigurációt homologizáljanak, majd eldöntsék, melyik a jobb.

Fejlesztések tesztelésére továbbra is lesz lehetőség a pénteki gyakorlásokon, ám a szombati edzésnaptól kezdve ezek nem lesznek használhatóak, ha az előző napi gépátvételen nem voltak fent az autókon.

Most, hogy a királykategória csapatai kézhez kapták a szabálytervezetet, tovább folytatódnak az egyeztetések a regulák finomításáról. Csütörtök reggel az F1-es csapatfőnökök a montreali paddockban ültek össze az FIA képviselőivel, délután pedig a technikai igazgatók egyeztettek.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!