Javítani kell a biztonságon a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Javítani kell a biztonságon a Forma-1-ben

HIRDETÉS

Rubens Barrichello és Lewis Hamilton is úgy gondolja, hogy minden eddiginél keményebben kell dolgozniuk azon, hogy még biztonságosabbá tegyék a Forma-1-et, miután Felipe Massa súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett a Magyar Nagydíj időmérő edzésén.

Rubens Barrichello és Lewis Hamilton is úgy gondolja, hogy minden eddiginél keményebben kell dolgozniuk azon, hogy még biztonságosabbá tegyék a Forma-1-et, miután Felipe Massa súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett a Magyar Nagydíj időmérő edzésén.

A Ferrari pilótáját egy elszabadult, közel egykilós acélrugó találta fejen, ami áttörte sisakjának plexijét, és koponyasérüléseket szenvedett, ami olyan súlyos volt, hogy azonnali operációt igényelt.

Bár Massa túlélte a balesetet, az incidens nem egészen egy héttel azután történt, hogy az F2-es pilóta, Henry Surtees halálos balesetet szenvedett, mikor egy elszabadult kerék fejen találta a versenyen Brands Hatch-ben.

Barrichello úgy érzi, a két baleset nem véletlen egybeesés, hanem figyelmeztetés, hogy tenniük kell valamit a biztonság fokozása érdekében.

“Őszintén szólva, nem igazán hiszek a véletlenekben” – mondta a brazil, akit mélyen érintett honfitársa balesete, hiszen éppen az ő autójáról szakadt le az a bizonyos acélrugó, ami fejen találta Massát a tegnapi időmérő edzésen.

“Valamilyen okkal történnek a dolgok, és azt gondolom, ez a második üzenet, figyelmeztetés. Imola (1994-ben) is egy üzenet volt. Az autók fejlődtek. Sajnos elvesztettünk egy fiút, ami borzalmasan szomorú.”

“Nincsenek véletlenek, a dolgok okkal történnek. A GPDA (Versenyzők Érdekvédelmi Szervezete) ülésén sokat beszéltünk erről pénteken, és tennünk kell valamit, efelől senkinek nincsen kétsége. Le kell ülnünk, és át kell beszélnünk.”

“Úgy gondolom, hogy az autók sokkal, de sokkal biztonságosabbak. De nem szabad figyelmen kívül hagynunk az ilyen eseteket.”

A világbajnoki címvédő, Lewis Hamilton is teljes mértékben egyetért Barrichellóval, és úgy gondolja, hogy valamit tenni kell, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek az ilyen és ehhez hasonló sajnálatos balesetek.

“Az időmérő alatt láttam a balesetet. Nagyon ijesztő, és bízom abban, hogy jól van (Massa)” – mondta a brit pilóta. “Egy nagyon sajnálatos baleset volt, ritkán látunk ilyet.”

Hirdetés

“Nézzük a dolgok pozitív oldalát: a GPDA, és az FIA úgy tűnik, hogy komoly előrelépéseket ért el a biztonság terén. Ha visszaemlékszünk Heikki (Kovalainen) barcelonai balesetére, mikor teljes sebességgel belefúródott a gumifalba, és az maga alá temette, itt ilyet nem láthattunk, a gumifal jól vizsgázott.”

“Hiszem, hogy a dolgok nem történnek véletlenül, és két ilyen komoly balesetet, ami ilyen rövid időn belül történt, egyszerűen nem hagyhatunk figyelmen kívül. Tanulnunk kell az esetből, és ha tudunk, javítani kell a biztonságon.”

Massa csapattársa, Kimi Raikkönen azonban úgy gondolja, hogy az ilyen balesetek ellen nem sok mindent lehet tenni.

“Egy szerencsétlen szituáció, ami a mai nap folyamán történt” – mondta a finn. “Ez akár két éve, vagy öt éve is megtörténhetett volna. Az autóknak nyitott a pilótafülkéjük, így mindig megvan az esélye annak, hogy valami eltalálja a pilóta fejét.”

“Nem ez az első alkalom, hogy ez megtörténik, és sajnálatos módon valamikor a versenyző csúnyán megsérül, sőt meg is halhat. Ez a motorsporttal járó kockázat része. Természetesen Felipe nagyon szerencsétlen volt, és bízom abban, hogy rendben lesz.”

“Ahhoz, hogy az ilyen eseteket elkerülhessük, olyan szabályok kellenének, amik előírják, hogy a pilóta előtt golyóálló üveg legyen” – tette hozzá Raikkönen.

A Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone, aki még az éjszaka folyamán meglátogatta az altatásban lévő Massát, megerősítette, hogy kivizsgálják az esetet, és megteszik a szükséges lépéseket.

“Nem örülök ennek. Azt gondoltam, hogy az ilyen dolgoknak már vége. Mindössze csak néhány nap telt el azóta, hogy egy pilóta – hasonló balesetben – életét vesztette, és ez igen felkavaró” – mondta.

“Professor Sid Watkins kezeli az ilyen ügyeket, és beszéltem is vele. Mindent megteszünk azért, hogy az ilyen eseteket végleg száműzzük a sportból.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!