Lépj be az F1Világ Paddockba, és kövesd velünk a bahreini eseményeket! Kattints!

  Szahíri Nagydíj

Jön a munkatilalom és a 107%-os szabály az F1-ben

Jön a munkatilalom és a 107%-os szabály az F1-ben

Azt követően, hogy múlt heti ülésén jóváhagyta a szabályokat, az FIA hétfőn kiadta a jövő évi, már a módosításokat is tartalmazó sportszabályzatot, amely több pontban is eltér a korábbitól.


Azt követően, hogy múlt heti ülésén jóváhagyta a szabályokat, az FIA hétfőn kiadta a jövő évi, már a módosításokat is tartalmazó sportszabályzatot, amely több pontban is eltér a korábbitól.

Az irányító testület a csapattagok kímélése érdekében, a jövő évtől korlátozza a munkaórák számát a versenyhétvégéken.

Ennek értelmében, a szerelők éjfél és reggel hat között, vagy hajnali egy óra és hét óra között nem tartózkodhatnak a garázsban, függően attól, hogy délelőtt tíz, vagy tizenegy órakor kezdődik a szabadedzés.

A csapatok azonban egy szezon során négy alkalommal felmentést kérhetnek ezen tilalom alól, így olyan esetekben, mikor például egy versenyző csúnyán összetöri autóját, nem kell attól tartaniuk, hogy nem végeznek a munkával.

Az FIA azt is megerősítette, hogy a jövő évtől egy váltónak a jelenlegi négy helyett egymást követő öt versenyhétvégét kell kibírnia, azonban a csapatok egy alkalommal lehetőséget kapnak arra, hogy büntetés nélkül csereváltót használjanak, aminek csak az adott versenyhétvégét kell kibírnia, ám a szezonzárón ezt a kiváltságot nem kérhetik.

A gumiszabályok is némiképp változnak. A jövő évtől az első két szabadedzésen három száraz aszfaltra alkalmatos garnitúra áll majd a versenyzők rendelkezésére, míg a versenyhétvége hátralévő részében nyolc gumigarnitúrából kell gazdálkodniuk.

Amennyiben egy versenyző nem használja mindkét gumikeveréket a versenyen, kizárásra kerül, ám ha felfüggesztik a futamot és már újra sem indítják, azok a pilóták, akik nem teljesítették kiállásukat, harminc másodperces időbüntetést kapnak.

A technikai szabályzatban is helyet kapott, hogy érkeznek az állítható hátsó szárnyak, és tiltólistára kerül az F-csatorna illetve a dupla diffúzor.

Az FIA azt is megerősítette, hogy visszatér a 107%-os szabály a Forma-1-ben, miszerint azok a versenyzők, akik az időmérő első etapjában nincsenek 107%-on belül az első helyezett idejéhez képest, nem indulhatnak el az adott versenyen.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!