Jön az eső – szombati viharra készül az F1 a Hungaroringen - F1VILÁG.HU

Jön az eső – szombati viharra készül az F1 a Hungaroringen

HIRDETÉS
A tavalyi év után jó eséllyel idén sem ússza meg csapadék nélkül a Forma-1 mezőnye a hungaroringi látogatást, ezúttal viszont vasárnap helyett szombatra várható a nagy vihar – az FIA már tett egy engedményt, de a paddockban az időmérő elhalasztása is szóba került.
2022 Emilia Romagna Grand Prix, Friday - LAT Images Lewis Hamilton intermediate rain

Már egy héttel ezelőtt is látni lehetett a Mogyoród környéki előrejelzésekből, hogy akár eső is megbolondíthatja az F1-es Magyar Nagydíjat, a hétvége kezdetével pedig egyre inkább kitisztul a kép – ellentétben az égbolttal! A pénteki edzésnap még nagy forróság mellett telt a pályán, ám a csapatok, az FIA és a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egybehangzó információi szerint szombatra tartós csapadék éri el a pályát.

Az eső már az éjszaka folyamán vagy szombatra virradóan megérkezhet Budapest környékére. Az OMSZ részéről Simon Gergő meteorológus a Hungaroringen várható időjárás kapcsán fogalmazott úgy az MTI-nek, hogy a Kárpát-medencét péntek éjszaka megközelítő hidegfront szombatra megvastagodó felhőtakarót, több hullámban érkező záporokat és zivatarokat hoz magával.

A pályán is hasonló körülmények érkezését várják. A Sky Sports német adásának a Pirelli F1-es programját vezető Mario Isola nyilatkozott úgy, hogy tudomása szerint a Meteo France 80%-ra jósolja az eső valószínűségét szombat reggelre.

A hétvégén versenyigazgatóként ténykedő Eduardo Freitas péntek délután a sport hivatalos időjárás-szolgáltatójának ezen előrejelzése alapján el is rendelte, hogy a versenyzők egy extra szett intermediate gumit kapnak a harmadik szabadedzés előtt, így a szabályok által előírt négy helyett öt garnitúra áll majd rendelkezésükre a három szett extrém esőgumi mellett.

Szintén a Sky Deutschlandnak nyilatkozott az Alfa Romeo sportigazgatója, Beat Zehnder, aki azt sem tartotta kizártnak, hogy a tartós szombati eső miatt az időmérőt is kénytelen lesz elhalasztani az F1 vasárnap délutánra. Az a tény mindenesetre, hogy a kvalifikáció csak 16 órakor kezdődik, kevesebb mozgásteret ad majd az FIA-nak a korábban megszokottakhoz képest, hogy ha a körülmények valóban tarthatatlanok lesznek, még megpróbálják aznap lebonyolítani az eseményt. Szombaton a naplemente időpontja 20:15.

Az elmúlt évek során 2016-ban és 2018-ban is jelentős eső mellett rendezték a Magyar Nagydíj kvalifikációját, arra pedig legutóbb a 2019-es Japán Nagydíjon volt példa, hogy az időmérőt a túl sok csapadék miatt csak vasárnap délelőtt rendezték meg.

Az OMSZ előrejelzése szerint vasárnapra a gomolyfelhők a pályától kelet felé távolodnak, a verseny napjára így már csak kis esély mutatkozik rövid záporokra, ellenben a erős északnyugati szélre kell számítani, aminek szintén hatása lehet az F1-es futam alakulására akár az általa kiváltott vezetői hibák vagy az autók beállítási igénye révén.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!