Lépj be az F1Világ Paddockba, és kövesd percrekészen a bahreini eseményeket!

  Bahreini Nagydíj
F1 2021

Jönnek a kétütemű motorok a Forma-1-ben?

Jönnek a kétütemű motorok a Forma-1-ben?

A Forma-1 technikai igazgatója, Pat Symonds a minap egy konferencián arról beszélt, véleménye szerint jó esély van arra, hogy a száguldó cirkuszban 2025-től kétütemű erőforrásokat használnak majd.

A száguldó cirkusz 2021-től érvényes technikai szabályait tavaly októberben hozták nyilvánosságra, és egyúttal eldőlt az is, hogy a jelenlegi V6-os erőforrásokat 2024-ig, vagy 2025-ig használják még a Forma-1-ben.

A háttérben azonban a királykategória mérnökei a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) együttműködve azon fáradoznak, hogy kidolgozzák, milyen motorokat is használjanak majd az F1-ben a távolabbi jövőben.

A Forma-1 technikai igazgatója, Pat Symonds szerint a kétütemű motorokkal kapcsolatban felmerült régi problémák már nem relevánsak, ráadásul a hatékonyság, illetve a hanghatások szempontjából előrelépés lenne a száguldó cirkusz számára.

„Meg kell vizsgálnunk azt, hogy milyenek lesznek az erőforrásaink a jövőben” – mondta Symonds.

„Az F1-ben jelenleg ezzel foglalkozunk. Én nagyon szeretném, ha kétütemű motorjaink lennének. Sokkal hatékonyabbak, nagyszerű a hangjuk a kipufogókból, és a régi kétüteműekkel kapcsolatban felmerült sok probléma ma már nem releváns.”

„A boxermotor kezd újra népszerűvé válni, és az utcai autókban is már 50 százalékos hatékonyságra képes. A közvetlen befecskendezésnek, a nyomástöltésnek, illetve az új gyújtásrendszereknek köszönhetően az új kétütemű motorok nagyon hatékonyak és nagyon környezetbarátak. Szóval úgy gondolom, van jövőjük.”

Symonds úgy véli, sokáig maradnak még a belső égésű motorok a e-mobilitás előretörése ellenére.

„Szerintem nagyon valószínű, hogy maradnak a belső égésű motorok, de talán hidrogén hajtja majd őket. Úgy gondolom, hosszú jövő áll még a belső égésű motorok előtt, és szerintem tovább maradnak, mint azt a politikusok gondolják, akik mindenben az elektromos autókat látják. Nincs az elektromos járművekkel semmi baj, de megvannak az okai annak, hogy miért nem jelentenek megoldást mindenkinek.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!