Jönnek a kétütemű motorok a Forma-1-ben?

F1 2021
Fotó: Formula 1
A Forma-1 technikai igazgatója, Pat Symonds a minap egy konferencián arról beszélt, véleménye szerint jó esély van arra, hogy a száguldó cirkuszban 2025-től kétütemű erőforrásokat használnak majd.

A száguldó cirkusz 2021-től érvényes technikai szabályait tavaly októberben hozták nyilvánosságra, és egyúttal eldőlt az is, hogy a jelenlegi V6-os erőforrásokat 2024-ig, vagy 2025-ig használják még a Forma-1-ben.

A háttérben azonban a királykategória mérnökei a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) együttműködve azon fáradoznak, hogy kidolgozzák, milyen motorokat is használjanak majd az F1-ben a távolabbi jövőben.

A Forma-1 technikai igazgatója, Pat Symonds szerint a kétütemű motorokkal kapcsolatban felmerült régi problémák már nem relevánsak, ráadásul a hatékonyság, illetve a hanghatások szempontjából előrelépés lenne a száguldó cirkusz számára.

„Meg kell vizsgálnunk azt, hogy milyenek lesznek az erőforrásaink a jövőben” – mondta Symonds.

„Az F1-ben jelenleg ezzel foglalkozunk. Én nagyon szeretném, ha kétütemű motorjaink lennének. Sokkal hatékonyabbak, nagyszerű a hangjuk a kipufogókból, és a régi kétüteműekkel kapcsolatban felmerült sok probléma ma már nem releváns.”

„A boxermotor kezd újra népszerűvé válni, és az utcai autókban is már 50 százalékos hatékonyságra képes. A közvetlen befecskendezésnek, a nyomástöltésnek, illetve az új gyújtásrendszereknek köszönhetően az új kétütemű motorok nagyon hatékonyak és nagyon környezetbarátak. Szóval úgy gondolom, van jövőjük.”

Symonds úgy véli, sokáig maradnak még a belső égésű motorok a e-mobilitás előretörése ellenére.

„Szerintem nagyon valószínű, hogy maradnak a belső égésű motorok, de talán hidrogén hajtja majd őket. Úgy gondolom, hosszú jövő áll még a belső égésű motorok előtt, és szerintem tovább maradnak, mint azt a politikusok gondolják, akik mindenben az elektromos autókat látják. Nincs az elektromos járművekkel semmi baj, de megvannak az okai annak, hogy miért nem jelentenek megoldást mindenkinek.” 

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!