Jordan: Schumacher felesége 10 éve fogolyként él - F1VILÁG.HU

Jordan: Schumacher felesége 10 éve fogolyként él

HIRDETÉS
Egykori versenyzőjéről, Michael Schumacherről beszélt hosszasan egy interjúban a korábbi Forma-1-es csapatfőnök, Eddie Jordan. Az ír szakember a hétszeres világbajnok feleségéről is ejtett néhány szót, és beszélt arról is, szerinte mire menne a legendás pilóta a száguldó cirkusz jelenlegi szupersztárja, Lewis Hamilton ellen.
Michael Schumacher, Corinna Schumacher

1991-ben Jordan volt az, aki lehetőséget adott Michael Schumachernek arra, hogy bemutatkozzon a Forma-1-ben: az akkor még zöldfülű német pilóta remekül szerepelt élete első időmérőjén, a futamon azonban technikai probléma miatt kiesett. Teljesítményét látva a Benetton azonnal lecsapott rá, a Flavio Briatore által irányított istállóval pedig 1994-ben és 1995-ben is világbajnoki címet szerzett, mielőtt a Ferrarihoz igazolt.

Schumacher 2013 decemberében szenvedett súlyos síbalesetet, állapotáról azóta sem tudni sokat, a család féltve őrzi az ezzel kapcsolatos információkat. Eddie Jordan természetesen azok közé tartozik, akik szerették volna látogatni a hétszeres világbajnokot, a család azonban megtagadta ezt tőle.

„Corinna Schumacher lefektetett néhány szabályt. Szerettem volna látni Michaelt még az egész legelején, de Corinna elutasította. Helyesen, mivel túl sokan szerették volna látni Michaelt” – fogalmazott az ír szakember. „Jean Todnak megadták azt a kiváltságot, hogy találkozzon vele. Egyszerűen azért, mert olyan szoros kapcsolatot alakítottak ki egymással a Ferrarinál. Teljesen érthető.”

„Nekem nem adták ezt meg, azt mondták, ’Eddie, szeretünk, és régóta ismerünk, de szükségünk van a magánéletre ahhoz, hogy megóvjuk Michaelt’.”

Jordan szerint Schumacher felesége pokoli éveken van túl, életére súlyosan rányomja a bélyegét a 2013-as tragikus baleset.

„Lassan már 10 éve, Corinna pedig azóta egy partiba, de még ebédelni sem tudott elmenni. Egy rab lett, mert mindenki Michaelről akarna beszélni vele, miközben neki semmi szüksége nincs arra, hogy minden percben emlékeztessék arra, amit történt. Ugyanúgy nehéz Mick számára is, aki próbálja felépíteni a saját karrierjét a motorsportban. Ha Micken nem lenne az a nyomás, amit az édesapja tesz rá, talán sokkal jobb autóversenyző lenne. De mégiscsak ő az apja, így kell boldogulnia. Vele vagyok gondolatban.”

A Jordan csapat egykori alapítóját természetesen megkérdezték arról is, milyen versenyzőnek is tartja Schumachert. A 74 éves szakember a kérdést ügyesen megkerülte, ám úgy gondolja, Lewis Hamilton egy hajszállal jobb pilóta nála. 

„Egyesek úgy gondolják, Michael a valaha volt legjobb versenyző. Vannak, akik szerint egy géniusz. Mások szerint viszont manipulált, és megkerülte a szabályokat, hogy megkapja, amit akart. Én inkább nem mondom el, melyik oldalt képviselem. Jordan adott Schumachernek egy esélyt, ő pedig nagyon hamar tovább szaladt. Ami engem illet, ez történt.”

„Schumacher jobban kitenné a könyökét, mint Hamilton, de Hamiltonban van egy kis extra kontroll. Hat versenyen szerintem 3:3 lenne az állás. De én azt mondom, Hamilton egy hajszállal jobb lenne Schumachernél, ha ugyanabban az autóban ülnének.”

Hirdetés

„Michael olyan, mint minden topkvalitású versenyző. Győztes mentalitás nélkül nem lehet ezen a szinten lenni. Agresszívnek és keménynek kell lenned, Schumacherben pedig mindkettő megvolt. A kritikusok persze mindig az illegális padlólemezre emlékeznek a Benettonnál, vagy arra, amikor leparkolta az autóját Monacóban, hogy megszerezze a pole-t.”

Jordan arról is beszélt, egyáltalán nem tetszett neki az, hogy Schumacher egyértelműen kedvezményezett volt a Ferrarinál. A szakember szorosan kötődött a hétszeres világbajnok egykori csapattársához, Eddie Irvine-hoz: „Én is érintett voltam abban, amikor Eddie Irvine a Ferrarihoz ment, a szerződésben pedig az állt, ’Irvine-nak félre kell állnia, hogy Schumacher megnyerje a versenyt’.

„Nem tudok még egy olyan pilótáról, aki így csinálta volna. A Ferrari tolerálta ezt, és sok világbajnoki címet nyertek vele. Szóval miért is kellene panaszkodni? De Alain Prost, Niki Lauda, Ayrton Senna, vagy Lewis Hamilton esetében nem így volt. Sokak szerint ez az a pont, melyben Schumacher túlságosan alattomos volt a versenyzés terén.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!