Lépj be az F1Világ Paddockba, és kövesd percrekészen a bahreini eseményeket!

  Bahreini Nagydíj

Jövőre szigorúbban büntetik a versenyzőket az F1-ben

Jövőre szigorúbban büntetik a versenyzőket az F1-ben

Az FIA tartotta magát korábbi ígéretéhez és a jövőben valóban szigorúbban bünteti majd azon versenyzőket, akik nem úgy viselkednek a versenypályán, ahogy az elvárható lenne tőlük, áll a hétfőn kiadott sportszabályzatban.


Az FIA tartotta magát korábbi ígéretéhez és a jövőben valóban szigorúbban bünteti majd azon versenyzőket, akik nem úgy viselkednek a versenypályán, ahogy az elvárható lenne tőlük, áll a hétfőn kiadott sportszabályzatban.

Az idei évben többször is előfordult, hogy a sportfelügyelők vizsgáltak bizonyos manővereket a versenyek után, ami arra ösztönözte a szövetséget, hogy tisztázzon bizonyos szabályokat, és még szigorúbban lépjen fel az agresszíven védekező versenyzőkkel szemben.

A szabálykönyv nyomatékosítja, hogy a védekező pilóta egynél többször nem változtathat irányt, és nem sodorhatja veszélybe az őt támadót azzal, hogy a kelleténél agresszívebben védekezik – ahogy azt Michael Schumacher tette a Magyar GP-n, mikor kis híján falnak vezette egykori csapattársát, Rubens Barrichellót a célegyenes végén.

A szabályok azt is kimondják, hogy azok a versenyzők, akik többször is elhagyják a pályát és ezzel előnyre tesznek szert, komoly szankciókra számíthatnak. A pályaelhagyás azt jelenti, hogy a versenygép összes kerekével elhagyja a pályát, és a kerékvető nem számít a pálya részének.

Az irányító testület a lekörözendő versenyzőkre vonatkozó szabályokon is szigorított, hogy a lassú autóban ülő versenyzők a lehető legkevésbé hátráltassák a pozíciókért harcoló élmenőket.

A lekörözendő versenyzőknek az első kínálkozó alkalom során félre kell állniuk, és el kell engedniük a gyorsabb pilótákat, ám ha ezt nem teszik meg, elkezdik lengetni nekik a kék zászlót, aminek figyelmen kívül hagyása komoly büntetéssel járhat.

Az FIA azt is bejelentette, hogy a jövő évtől tilos lesz az éles előzés a bokszutcában, így a versenyzőknek olyan sorrendben kell elhagyniuk a bokszutcát a lámpa zöldre váltása után, ahogy azt megelőzően felsorakoztak. A műszaki hibás autókat természetesen büntetés nélkül ki lehet kerülni.

A versenyzőknek azonban nem csak a pályán, hanem a közutakon is figyelniük kell, hiszen akiket súlyosabb kihágáson kapnak, könnyen elveszíthetik versenyzői engedélyüket, jelentette ki a szövetség.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!