Jövőre változhat a pontrendszer a Forma-1-ben

Bernie Ecclestone elhintette, ha minden a tervek szerint halad, akkor már 2009-ben új pontrendszer kerülhet bevezetésre a Forma-1-ben, ami garantálná, hogy az nyeri meg a bajnokságot, aki a legtöbb győzelmet szerezte.

Bernie Ecclestone elhintette, ha minden a tervek szerint halad, akkor már 2009-ben új pontrendszer kerülhet bevezetésre a Forma-1-ben, ami garantálná, hogy az nyeri meg a bajnokságot, aki a legtöbb győzelmet szerezte.

Lewis Hamilton úgy zsebelte be az idei vb-címet, hogy egyel kevesebb győzelmet aratott, mint legnagyobb riválisa, a bajnokság második helyén végző Felipe Massa.

Ez nagyrészt a “rossz” pontrendszernek tudható be, mivel nem jutalmazzák kellőképpen az első helyezettet, a győzelemért mindössze két ponttal jár csak több, mint a második helyért.

Korábban négy pont választotta el egymástól az első kettőt, ám azon azért változtattak, mert több olyan szezon is volt (főleg a Schumacher-érában), mikor már korán eldőlt a vb-cím sorsa.

Ecclestone viszont azon van, hogy a legtöbb győzelmet szerző versenyzőé legyen a végső trófea, és ennek érdekében egy teljesen új éremrendszert szeretne bevezetni – akár már a jövő évtől –, miszerint az nyerné meg a bajnoki címet, aki a legtöbb aranyéremmel, majd ezüst- és bronzéremmel rendelkezik a szezon végén.

Azok a pilóták, akik lecsúsznak a dobogóról, nem kapnának pontot, hanem helyezéseik alapján rangsorolnák őket a tabellán.

A pontrendszer viszont bizonyos formában megmaradna, méghozzá a konstruktőrök versenyében, tehát ezen a téren változatlan maradna a rendszer, és a csapatokat a versenyzőik által megszerzett pontok összege alapján rangsorolnák.

“Az FIA és az összes csapat támogatja a kezdeményezést, és ha minden jól alakul, akkor akár már jövőre bevezetésre kerülhet az új rendszer” – mondta Ecclestone a The Times-nak adott nyilatkozatában.

Az új rendszerrel az is elkerülhető lenne, hogy egyes versenyzők a biztos pontszerző helyekre utazzanak, hiszen mindenkinek az lenne a célja, hogy minél fényesebb érmet szerezzen, mivel a medálok száma határozná meg a végső sorrendet.

“A srácok nem elégednének meg a szimpla pontszerző helyekkel, hanem mindenki az aranyérmet célozná meg, és ez mindenképpen jó dolog, jót tesz a versenyzésnek és a sportnak” – tette hozzá a brit üzletember.

A medálrendszerrel az idei szezonzáró is másképpen alakult volna, hiszen mind Massa, mind Hamilton öt-öt futamgyőzelemmel érkezett meg a Brazíliába, így az nyerte volna meg a bajnoki címet, aki előkelőbb helyen végez, tehát a McLaren britje nem úgy állt volna hozzá a versenyhez, hogy elég csak a biztos ötödik helyen befutnia.

Ahhoz viszont, hogy bevezetésre kerülhessen a medálrendszer, a Motorsport Világtanács jóváhagyása szükséges a decemberi ülésen.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS