Kérdezz-felelek Felipe Massával - F1VILÁG.HU

Kérdezz-felelek Felipe Massával

HIRDETÉS

Felipe Massa értékelte csapata eddigi teljesítményét, beszélt a Brawn GP fantasztikus szerepléséről, a McLaren relatíve gyengélkedéséről, és a Ferrari idei esélyeiről, miután sikeresen teljesítette utolsó tesztjét Barcelonában.

Felipe Massa értékelte csapata eddigi teljesítményét, beszélt a Brawn GP fantasztikus szerepléséről, a McLaren relatíve gyengélkedéséről, és a Ferrari idei esélyeiről, miután sikeresen teljesítette utolsó tesztjét Barcelonában.

Két hét múlva elrajtol a mezőny Melbourne-ben. Felkészültél rá?

Felipe Massa: “Úgy gondolom, hogy a csapat és én is megfelelően felkészültünk. Minden tervezett munkát elvégeztünk, és minden elemet kipróbáltunk, amit be akartunk mutatni. Véleményem szerint nyugodt szívvel várhatom a szezonnyitót.”

“Az e heti tesztprogram előtt egy kicsivel jobb volt a helyzet, ugyanis a Brawn GP mindnyájunkat meglepett. Barcelona előtt a miénk volt az egyik leggyorsabb autó az élen. Most is versenyképesek vagyunk, de csakis a Brawn GP mögött.”

Ma (csütörtök) Barrichello átlépte az 1:19-es álomhatárt. Képes lettél volna hasonló időt menni időmérő körülmények között?

Felipe Massa: “Nem, és nem gondolom, hogy bárki képes lett volna ilyen teljesítményre.”

Talán az autójuk a minimális súlyhatár alatt van? Hogyan magyarázod ezeket az időket?

Felipe Massa: “Úgy vélem, hogy a csapatok néha kevesebb súllyal köröznek. Ez a mai (csütörtök) edzésen a mi esetünkben nem volt igaz, de az biztos, hogy a Brawn GP mindenki másnál sokkal gyorsabb. Azonban nem vagyok mérnök, nem ismerem az autójukat, éppen ezért fogalmam nincs arról, kivették-e a ballasztokat.”

“Viszont semmi értelme nem lenne annak, hogy most azt mutatják, fantasztikusak, aztán az első versenyen meg majd bukdácsolnak. Bármi is történjen, nagyon gyorsak. Mindez igencsak meglepett engem. Azonban mi állunk az élen, ha nem számítjuk a Brawn GP-t.”

A Toyota is nagyon gyors, pedig nincs KERS rendszerük, ahogy a Brawn GP-nek sincs. Nem aggódsz amiatt, hogy a hibrid rendszerrel még gyorsabbak lesznek?

Hirdetés

Felipe Massa: “A KERS egy kör alatt akár 2-5 tizedmásodpercet is hozhat, függően a pálya karakterisztikájától. Szóval képzeljük csak el, milyen gyors lenne a Brawn, ha lenne KERS az autójában. A rajtnál képesek leszünk majd tartani velük a lépést a KERS-nek köszönhetően, azonban nagyon keményen kell hajtanunk, hogy előttük maradjuk a futam további részében.”

“A KERS mindenképpen előnyt jelent számunkra. A rendszer elég nehéz, de még így sem haladjuk meg a minimum súlyhatárt. Szinte olyan, mint egy normál ballasztsúly, mert nagyon alacsonyan fekszik. Ebből a szempontból a KERS nem változtat semmin az autó egyensúlyát illetően, mindössze extra lóerőket jelent.”

Hogyan értékeled a McLaren relatíve gyenge teljesítményét? Meglepett a dolog?

Felipe Massa: “Őszintén szólva, soha nem láttam még ennyire hátul a McLarent az elmúlt években. Azonban egy olyan csapat, melyet nem szabad alábecsülni. Továbbá velünk ellentétben, még lesz egy tesztprogramjuk, ahol dolgozhatnak autójukon, és megtalálhatják, hogy mi működik rosszul. Természetesen meglepett, de várjunk az első versenyig.”

Gondolod, hogy 2009 a te éved lesz?

Felipe Massa: “Nem tudom. Ez egy nagyon nehéz kérdés. Úgy érzem, készen állok, felkészültem a küzdelemre, azonban várnunk kell, hogy megtudjuk, miként teljesítünk a többiekhez képest. Viszont felkészültnek érzem magam. Eddig minden jó irányba halad.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!