Kérdezz-felelek Michael Schumacherrel - F1VILÁG.HU

Kérdezz-felelek Michael Schumacherrel

HIRDETÉS

Michael Schumacher jövőbeli feladatiról, esetleges tesztprogramjairól, motoros kalandjairól, a Ferrarinál betöltött szerepéről, és a 2008-as bajnokságról beszélt a riportereknek az olaszországi síparadicsomban, Madonna di Campiglióban.

Michael Schumacher jövőbeli feladatiról, esetleges tesztprogramjairól, motoros kalandjairól, a Ferrarinál betöltött szerepéről, és a 2008-as bajnokságról beszélt a riportereknek az olaszországi síparadicsomban, Madonna di Campiglióban.

Mit gondolsz az új autóról?

Michael Schumacher: “Jó előérzeteim vannak. Jónak tűnik, de azt, hogy valójában mennyire ütőképes, csak az első két-három verseny után tudjuk meg.”

Tervezel tesztet az idei évben?

Michael Schumacher: “Lehetséges, ha szükségük van rám, de nincs előre betervezve. Talán segít a csapatnak, ha én is körözök, mert egy harmadik féltől is visszajelzéseket kapnak a mérnökök. Éppen ezért, ha a csapatnak szüksége van rám, és nem túl sokszor, akkor boldogan visszatérek a pályára. A tesztelés nem része a szerződésemnek, de a szabályok drasztikus változása miatt nem kizárt, hogy kikérik a véleményem.”

Még a szezon előtt visszaülhetsz az autóba?

Michael Schumacher: “Még nem tudom, de szerintem nagyobb esély van arra, hogy még a szezonnyitó előtt újra tesztelhetek, mint a bajnokság közben.”

Mi a szereped a csapaton belül?

Michael Schumacher: “Tanácsadó vagyok. Segítek az utcai autók fejlesztésében, ami jó móka, és természetesen tanácsokkal látom el a Forma-1-es csapatot.”

Részt veszel a technikai megbeszéléseken?

Hirdetés

Michael Schumacher: “Igen, részt szoktam venni ezeken a megbeszéléseken, hiszen időnként össze kell ülnöm a csapattal. Úgy érzem, hozzájárulok ahhoz, hogy mindenki számára világos legyen, mit mondanak a versenyzők.”

Milyen érzés a televízión keresztül figyelemmel követni a versenyeket?

Michael Schumacher: “Nem versenyzőként élem meg a történéseket, és minden adatot látok otthonomból, sőt a rádióbeszélgetésekbe is belehallgathatok.”

Mit gondolsz arról, hogy Stefano Domenicali lett a csapat új vezetője?

Michael Schumacher: “Azóta a csapat színeiben dolgozik, hogy a Ferrarihoz csatlakoztam, szóval mindent tud a csapatról és remek ötletei vannak. Jó döntés volt a kinevezése, és Jean még mindig ott van a háttérben.”

Tervezed, hogy ellátogatsz néhány idei versenyre?

Michael Schumacher: “Több versenyen is látogatást teszek, különösen az európai helyszíneken, az első európai futamon például biztosan ott leszek. Nem rajongok azért, hogy a szezonnyitón ott legyen. Rengeteget utaztam az elmúlt években, így nem vágyom arra, hogy ott legyek Ausztráliában. Már nem szeretek túl sokat utazni.”

Sanghaj?

Michael Schumacher: “Sanghajba nem tervezek utat.”

Testvéred Forma-1-es karrierjének úgy tűnik, vége. Tanácsoltad neki, hogy igazoljon át a Német Túraautó Bajnokságba (DTM)?

Michael Schumacher: “Nem. Soha nem tanácsoltam neki, hogy fogadjon el ajánlatot. Nem hiszem, hogy sikereket érnénk el a DTM-ben. Én legalábbis nem. Egyszer már kipróbáltam. Ha sok időd van, akkor talán sikeres lehetsz, de a legtöbb Forma-1-es versenyző nem szerepel túl fényesen.”

Tervezed, hogy ismét két keréken próbálkozol, és részt veszel egy teszten?

Michael Schumacher: “Nagyon szeretek motorozni. Azt, hogy lehetőséget kapok-e a Ducatitól egy újabb tesztre, nem tudom, de tervezem, hogy ismét motorra ülök.”

Néhány kérdés az Ausztrál Nagydíjjal kapcsolatban: először is az Albert Park mindig fekszik a Ferrarinak. Mit gondolsz, jól fog szerepelni csapatod a szezonnyitón?

Michael Schumacher: “Miért ne? A statisztikák szerint nagyon erősek vagyunk Ausztráliában, ez a korrekt megfogalmazás, de nem szeretem a statisztikákat, mert nagyon sok minden megváltozhat egyik évről a másikra, így ha a tavalyi évben jó voltál, még nem jelenti azt, hogy ismét kimagaslóan fogsz szerepelni.”

Nem fogadtad el a csapatmenedzseri állást, viszont tervezed, hogy tanácsokkal látod majd el Stefano Domenicalit az idei év folyamán?

Michael Schumacher: “Ezért vagyok itt. A Ferrari tanácsadója vagyok, így ha kikérik a véleményem, és úgy gondolom, segíteni tudom azzal a csapatot, akkor elmondom a tanácsaimat, de Stefano egy nagyon tapasztalt szakember, így nem gondolom, hogy szüksége lenne az én tanácsaimra. Majd meglátjuk. Mindannyian barátok vagyunk, kioktatni nem fogjuk egymást, megbeszéljük a dolgokat, és megosztjuk egymással a véleményünket.”

Ha a Ferrari egyik versenyzője valamilyen oknál fogva nem tudna rajthoz állni az egyik versenyen, akkor van esély Michael Schumacher visszatérésére?

Michael Schumacher: “Nem, ez nem lehetséges.”

Michael, a tavalyi évet követően, mikor Lewis Hamilton fantasztikusan teljesített, mit gondolsz, ki kezdheti előnyből az idei szezont? Lewis vagy Kimi?

Michael Schumacher: “Felipe és Kimi! Két nagyon erős versenyzőnk van. Ha megnézzük Felipe elmúlt évben nyújtott teljesítményét, akkor azt mondhatjuk, hogy az elejétől a végéig kiválóan szerepelt, de sajnálatos módon mindig őt sújtotta a balszerencse, és többször nem tudta befejezni a versenyt. Azonban mindkét versenyzőnk kiválóan vezetett, és mindketten nagyon erősek voltak a tavalyi esztendőben.”

Mit vársz az idei bajnokságtól?

Michael Schumacher: “Hatalmas küzdelmet várok a két élcsapat között, és arra számítok, hogy a Renault és a BMW közelebb kerül az élmezőnyhöz.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!