Kevesen szívatták meg úgy Eddie Jordant, ahogy egykor Gerhard Berger - F1VILÁG.HU

Kevesen szívatták meg úgy Eddie Jordant, ahogy egykor Gerhard Berger

Ördögi játékot űzött egy alkalommal a korábbi Forma-1-es csapatfőnökkel, Eddie Jordannal a korábban a Ferrarinál és a McLarennél is versenyző Gerhard Berger.

Az osztrák ex-versenyző nemrégiben a Formula For Success című műsor vendége volt Jordannél, illetve David Coulthard házigazdánál, a podcastben pedig elmesélt egy történetet arról, hogyan is „tréfálta” meg annak idején az egykori csapattulajdonost egy repülőút során.

Berger nagy mókamester hírében állt, egykori csapattársát, Ayrton Sennát is szerette megviccelni, de annak idején például röviditalt itatott a monzai időmérő előtt David Coultharddel is. Most elmesélte, hogyan szedte rá Eddie Jordant kis híján arra, hogy szerződést bontson új motorpartnerével, a Forddal. Berger — aki ez időtájt a BMW motorsport-igazgatójaként tevékenykedett — a McLaren akkori csapatfőnökével, Ron Dennisszel utazott egy repülőn, hozzájuk csatlakozott Jordan.

„Ron és én egy közös géppel utaztunk Japánba. A verseny előtt Ron odajött hozzám és azt mondta, ‘Gerhard, nem bánnád, ha Eddie is velünk jönne?’ Azt mondtam, semmi probléma. Akkoriban nem versenyeztem, a BMW motorsport-igazgatója voltam” — magyarázta az osztrák ex-versenyző. „Ez volt Eddie nagy hétvégéje, Szuzukában mutatta be új partnerét, a Fordot, miszerint a Ford lesz a motorbeszállítójuk. Volt egy nagy sajtótájékoztató, és így tovább.”

„Amikor hallottam a dolgot, azt mondtam, ‘oké, semmi gond, Eddie velünk jöhet’. Aztán visszamentem a motorhome-ba, leültem, és mondtam a srácoknak, hogy ‘tudnátok egy papírt csinálni arról, hogy jövőre BMW-motorokat adunk a Minardinak ingyen?’ Akkoriban nagyon jó motorunk volt! És egyszerűen csak beletettem az aktatáskámba. Nem értették, mit művelek, de megcsinálták, én meg elraktam a táskámba.”

„A verseny után mindannyian rohantunk a reptérre, felszálltunk a gépre, mindenki elfoglalta a helyét, én pedig letettem középre az aktatáskámat. Mondtam Ronnak, hogy a pilótafülkébe megyek a pilótákhoz, te pedig mondd Eddie-nek, hogy ‘ugyan már, nyissuk ki Gerhard táskáját, hogy mi van benne!’. Én bementem a pilótafülkébe 20 percre, visszasétáltam, Eddie pedig már képtelen volt egyenesen ülni! Egy ponton pedig azt mondta, ‘Gerhard, mit fogtok csinálni jövőre a motorotokkal? Továbbra is kizárólag a Williamsnek adtok?’ Én pedig azt mondtam, ‘nem, jövőre talán lesz egy második csapatunk is’.”

„Eddie pedig azonnal rávágta, ‘ránk gondoltatok?!’. Én azt válaszoltam, ‘nem, Eddie, nektek ott van a Ford,  most csináltátok ezt a nagy…’ Ő pedig: ‘Nem, nem aggódj, ne aggódj, nem fontos a dolog, mi lennénk a legjobb csapat számotokra!’ Azt mondtam, ‘igen Eddie, de szerződésetek van a Forddal’, de ő csak azt hajtogatta, ‘ne aggódj, megoldunk mindent!’.”

„Aztán azt mondtam, ‘Eddie, ez egy fantasztikus ötlet, imádnám, ha motort adhatnánk nektek, de mi a Minardival tárgyalunk’. Ő persze tudott mindent, hiszen olvasta a papírt az aktatáskámban! 12 órás út volt, egy másodpercet sem aludt! Végig azon gondolkodott, hogyan vigye előrébb ezt a dolgot. Aztán úgy csináltam, mint aki alszik, és valahányszor kinyitottam a szemem, mindig láttam Eddie-t. Úgyhogy azt mondtam, ‘oké Eddie, szerintem meg kell egy kicsit mélyebben vizsgálnunk ezt a dolgot, nekem meg kell győznöm az igazgatóságot a BMW-nél, hiszen most itt van nekünk a Minardi, de talán tudok beszélni velük. Ehhez viszont szükségem van minden számadatra a vállalatodról, mert kellő gondossággal kell eljárnunk, szóval küldd el nekem ezeket, és így elő tudom készíteni a dokumentumomat a főnökeim felé’.”

Berger elárulta, végül magát Bernie Ecclestone-t is bevonta a sztoriba, igaz, az üzletember semmit sem tudott a tréfáról.

„12 órás repülőút volt, Eddie-nek fogalma sem volt az egészről, Ron pedig csak ült ott, fogta a fejét. Amikor pedig landoltunk, azt mondtam Eddie-nek, hogy küldje el az összes iratot holnap, de van valaki, aki nagyon komoly hatással van minden igazgatóságra, ez pedig nem más, mint Bernie, ‘szóval magad mellé kell állítanod Bernie-t, talán megejthet egy hívást az érdekedben’. Eddie pedig azt válaszolta, ‘fel fogom venni azonnal a kapcsolatot Bernie-vel’. Amikor leszálltunk a gépről, Ron azt mondta, ‘el kell mondanunk neki, nem engedhetjük el így’, de én azt mondtam, ‘nem, nem, nem, menjen csak’. Szóval távozott, mint ahogy mi is.”

Hirdetés

„Mire hazaértem, nagyjából 25 nem fogadott hívásom volt, másnap pedig 40 iratot kaptam a vállalat minden adatáról. A rá következő napon pedig kaptam egy telefonhívást Bernie-től, aki azt mondta: ‘Mit műveltél Eddie-vel, itt ül az irodám előtt, csinálnom kell a dolgaimat, nincs időm erre, ő pedig valami sz*rról hadovál. Szóval eljött a pont, amikor le kellett állnunk.”

„Aztán odajött és azt mondta, te rohadék, azonnal írsz nekem egy emailt, hogy nem fogod semmilyen rossz célra felhasználni a papírjaimat, mert azok nagyon bizalmasak. Én pedig azt mondtam neki, ‘igen, Eddie, te pedig írsz nekem egy emailt, hogy soha nem nézel bele többet az aktatáskámba’. 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

forma-1 rajt 2024

MEGJELENT!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!