Friss hírek

Kezdetét vette az e heti tesztprogram Jerezben

Egy hónappal a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj után ismét felbőgtek a motorok, és kedden reggel megkezdődött az első téli tesztprogram a spanyolországi Jerezben, ahol a szabályok szerint csak a tapasztalatlan, újoncok szerepelhetnek.

Egy hónappal a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj után ismét felbőgtek a motorok, és kedden reggel megkezdődött az első téli tesztprogram a spanyolországi Jerezben, ahol a szabályok szerint csak a tapasztalatlan, újoncok szerepelhetnek.

Az idei tíz csapat közül kilenc képviselteti magát a háromnapos tesztprogramon, beleértve az év végén kivonuló BMW-t is, amely tartotta magát ígéretéhez, és lehetőséget biztosít feltörekvőben lévő, támogatott versenyzőinek.

A Toyota viszont nem utazott el a spanyol ringre, miután szintén a sportágból való kivonulás mellett döntött, ahogy az új csapatok sem vesznek részt a teszten, mert még nem készültek el új versenygépeikkel.

Az e heti teszt az egyetlen lehetőségük a csapatoknak, hogy pályára vigyék újításaikat az idei évben, ugyanis a tesztkorlátozás miatt a szezonzáró és a jövő évi szezonnyitó között csak februárban tesztelhetnek, akkor viszont már szerződtetett versenyzőikkel.

A jelenlévők közül az egyetlen pilóta, akinek biztos helye van a jövő évi rajtrácson, a Williams jelenlegi teszt- és tartalékversenyzője, Nico Hülkenberg, aki azért gördülhet pályára, mert az elmúlt két évben csak minimális kilométert teljesített f1-es autóval.

A többiek újoncok, és közülük is csak néhányan reménykedhetnek abban, hogy helyet kapnak a jövő évre. Hét olyan ország is képviselteti magát az e heti teszten – Belgium, Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Mexikó, Új-Zéland, és Svédország –, ahonnan nagy valószínűséggel egyetlen pilóta sem kap versenyzői ülést 2010-re.

Más fiatal tehetségeknek nagyobb esélyük van a jövő évi bemutatkozásra, mint például a Renault idei tesztpilótájának, Lucas di Grassinak, akire sokan már most Timo Glock csapattársaként tekintenek a Manor Grand Prix istállónál, míg a brit Paul di Resta illetve az amerikai JR Hildebrand a Force India tartalékpilótai posztjáért harcolhat.

Ahogy azt már említettük, a 22 éves Hülkenberg az egyedüli olyan pilóta, akinek már van helye a jövő évi rajtrácson, méghozzá a Williams istállónál, amely a Forma-2 idei világbajnokának, Andy Souceknek is tesztlehetőséget biztosít a héten.

A Brawn istálló, amely jövőre Mercedes Grand Prix néven folytatja a szereplést, a brit Mike Conway-t és a svéd Marcus Ericssont ülteti autójába a héten. Conway számára nem ismeretlen a Forma-1 világa, hiszen korábban a Honda Racing tesztpilótájaként tevékenykedett.

A Ferrari az Olasz Forma-3 idei első három helyezettjének, az olasz Daniel Zampierinek, Marco Zipolinak, és a mexikói Pablo Sanchez Lopeznek biztosít tesztlehetőséget az utolsó napon, míg az első két napon a francia Jules Bianchi bizonyíthat, akit az olaszok egykori csapatfőnöke, az FIA újonnan megválasztott elnöke, Jean Todt fia, Nicolas Todt menedzsel.

A Red Bull Racing az osztrák Daniel Riccardóval, míg a fiókcsapat, a Scuderia Toro Rosso az új-zélandi Brendon Hartley-vel és az olasz Mirko Bortolottival tesztel.

Hartley az idei szezon első felében az energiaital-gyárosok tesztpilótája volt, míg Bortolotti a Red Bull színeiben versenyez az F2-ben, miután egy tavalyi ferraris teszt után hívta fel magára a figyelmet.

A Renault a kínai Ho-Pin Tungnak és a belga Bertrand Baugette-nek biztosít tesztelési lehetőséget, míg a BMW az amerikai Alexander Rossival, és a mexikói Esteban Gutierezzel tesztel.

Utolsóként a McLaren erősítette meg, hogy a 2006-os McLaren Autosport BRDC Award győztese, a WSR idei legeredményesebb újonca, Oliver Turvey ülhet az egyik MP4/24-es modellbe, míg az első napon Garry Paffett is pályára görülhet Jerezben.

Tervezett felállás:

Csapat    Első nap     Második nap   Harmadik nap

Sauber-BMW  Rossi       Gutierrez    NA
Brawn GP   Conway (de)    Conway (de)   Conway (de)
       Ericsson (du)   Ericsson (du)  Ericsson (du)
Ferrari   Bianchi      Bianchi     Zampieri
                        Zipoli
                        López
Force India Hildebrand (de)  Di Resta (de)  Di Resta (de)
       P. Di Resta (du) Hildebrand (du) Hildebrand (du)
McLaren   Turvey      Turvey      Turvey
       Paffett
Red Bull   Ricciardo     Ricciardo    Ricciardo
Renault   Baguette     Di Grassi    Di Grassi
Toro Rosso  Hartley      Bortolotti    Bortolotti
Williams   Soucek      Hülkenberg    Hülkenberg

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Exkluzív információk: a Hungaroringről jelentkezünk!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!