Friss hírek

Kiderült, hogyan változhatnak a sprintfutamos hétvégék 2022-ben

Miközben a Forma-1 mezőnye az idei második sprintfutamos hétvégére készül Monzában, a száguldó cirkusz vezetősége azt fontolgatja, hogy 2022-re jelentősen átalakítja a formátumot. Könnyen lehet, hogy a szombati sprintverseny a jövőben már nem dönt a vasárnapi futam rajtsorrendjéről.

A módosított formátumot idén kísérleti jelleggel alkalmazzák három versenyhétvégén: az újítás sikerrel debütált Silverstone-ban, az F1 vezetősége a rajongói és versenyzői visszajelzésekkel is elégedett, habár tudják, lesz még min javítani a jövőre nézve.

A szombati sprintkvalifikáció jelenleg a vasárnapi verseny rajtsorrendjét határozza meg, ez azonban megváltozhat a jövőben. Ennek legfőbb oka, hogy egy esetleges gyenge szombati eredmény a hétvége fő attrakcióját is tönkreteheti egy versenyző vagy csapat számára.

A megoldás az lehet, hogy a pénteki időmérő edzés nemcsak a sprintfutam, hanem a vasárnapi főverseny rajtsorrendjéről is döntene, és könnyen lehet, hogy jövőre több pontot is osztanak majd szombatonként.

A formátum efféle megváltoztatása lehetőséget biztosíthatna arra is, hogy olyan helyszíneken is kipróbálják, ahol a mostani rendszer nem igazán működne – például Monacóban.

Ross Brawn a Motorsport.com című internetes lapnak azt mondta, télen dönteniük kell erről.

„A fő kérdés szerintem az lesz, hogy megteszünk-e egy újabb lépést, és különálló esemény lesz-e a sprintfutam” – mondta a Forma-1 sportigazgatója.

„Azt hiszem, meg kell vizsgálnunk a kiosztott pontok számát is, illetve azt, hogy miképp határozzuk meg a rajtsorrendet. Szóval, hogy pénteken kellene-e eldöntenünk a rajtrácsot?”

„Mint azt bizonyára tudják, [Sergio] Perez kiesett a silverstone-i sprintfutamon, és nyilván a vasárnapi versenye jelentős kárt szenvedett emiatt. A kérdés tehát az, hogy a szombati és a vasárnapi verseny rajtsorrendjét is pénteken kellene-e eldönteni?”

„Számos dolgot tehetünk, és van számos módja ennek. Ezt tanulmányozzuk jelenleg. Van néhány elképzelés, amiket felvázolunk majd az FIA-nak és a csapatoknak.”

Brawn hozzátette, a versenyzőktől biztató visszajelzéseket kaptak a Brit Nagydíj után, és közülük többen említették, hogy a szombati versenyt különálló attrakcióként kellene kezelni.

„Silverstone után beszéltünk a versenyzőkkel, és nagyon pozitívan nyilatkoztak, rengeteg konstruktív hozzászólást tettek. Ahogy többen is említették már, ők is beszéltek a pole pozíció kérdéséről. És beszéltek arról is, hogy talán különálló eseményként kellene tekinteni rá.”

Az biztos, hogy a monzai, illetve az interlagosi sprintfutamos hétvégéket megvárja a Forma-1, mielőtt döntést hoz.  

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!