Kiderült, mikor kezdheti el használni új szélcsatornáját az Aston Martin F1-es csapata - F1VILÁG.HU

Kiderült, mikor kezdheti el használni új szélcsatornáját az Aston Martin F1-es csapata

HIRDETÉS
Az Aston Martin Forma-1-es csapatának technikai igazgatója, Dan Fallows azt mondja, az istálló új szélcsatornája már jelentős mértékben hozzájárulhat 2025-ös versenyautójuk fejlesztéséhez.
Aston Martin F1 Team, New Factory, Silverstone

A brit istálló rendkívül komoly fejlesztéseket hajt végre Silverstone-ban: lényegében egy teljesen új gyár épül, a fő létesítmény pedig jövő májusra el is készülhet. A hozzá tartozó szálcsatornát viszont várhatóan csak 2024-ben kezdheti el használni a csapat. Az Aston Martin jelenleg a Mercedes brackley-i szélcsatornáját használja, a 2025-ös, AMR25-ös kódjelű versenygép kezdeti fejlesztéseit is itt végzi majd, ekkor azonban már be fogja indítani saját létesítményét is Silverstone-ban.

„A cél a szélcsatornát illetően, hogy 2024 közepére működőképes legyen” – mondta Dan Fallows technikai igazgató. „Abban bízunk, hogy legalább hozzá tud járulni a ’25-ös autó fejlesztéséhez. Azt gondolom, függően attól, hogy az üzembe helyezés, illetve a szélcsatornával kapcsolatos egyéb dolgok miképp zajlanak majd, a 2025-ös lesz az első autónk, amire már jelentős hatással lesz az új szélcsatorna.”

„Ami magát a gyárat illeti, az bizonyos szakaszaiban már jövőre használható lesz, szóval reméljük, hogy a korábbi versenyautók már profitálni fognak az új gyárból is.”

Fallows elárulta azt is, egyelőre még nem foglalkoznak az új szélcsatornára való átállással.

„Elkerülhetetlen, hogy amikor épít a csapat egy új szélcsatornát, annak keresztül kell mennie az üzembehelyezési folyamaton. És ez valójában csak annak megállapítására szolgál, hogy olyan számokat kapunk tőle, amilyeneket látni szeretnénk. Szerencsések vagyunk, hogy a Mercedes szélcsatornájában tesztelhetünk, ami egy rendkívül jó minőségű létesítmény. Ezért meg kell győződnünk arról, hogy a mi új létesítményünk az azzal összhangban lévő eredményeket nyújtja.”

„És ez beletelik némi időbe. Persze vannak dolgok, amiket megtehetünk, hogy felgyorsítsuk a folyamatot. Nyilván a cél az, hogy amilyen hamar csak lehet, elkezdjük használni.”

A technikai igazgató hozzátette, nagy lökést adhat a csapatnak majd az új létesítmény.

„Nem kétséges, hogy ez egy világszínvonalú létesítmény lesz, és az, hogy ehhez a hét mind a 7 napján, a nap mind a 24 órájában hozzáférhetünk, ha szükséges, nyilvánvalóan nagyon fontos lesz.”

„Viszont ahogy javulunk, a korlátozások miatt úgy csökken a szélcsatornában eltölthető futásaink száma, szóval nem tölthetünk el annyi időt a szélcsatornában. De az, hogy saját létesítményünk lesz, lehetővé teszi, hogy más kísérleteket is végrehajtsunk, ami felbecsülhetetlen. Ezt momentán nem feltétlenül tehetjük meg, hiszen osztoznunk kell a szélcsatornán egy másik csapattal.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!