Kiválasztották a monacói és barcelonai gumikat a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Kiválasztották a monacói és barcelonai gumikat a Forma-1-ben

Nyilvánosságra hozta gumiválasztásait a monacói és a spanyolországi Forma-1-es versenyhétvégére a száguldó cirkusz kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli.

A királykategória mezőnye ezen a hétvégén Azerbajdzsánban vendégeskedik, a csapatok azonban természetesen már jó ideje tudják, hogy milyen abroncsokkal kell megbirkózniuk a bakui hétvégén. A Pirelli pedig a minap közölte azt is, a május végén esedékes Monacói Nagydíjon, illetve az azt követő, barcelonai fordulón mely keverékeket használhatják majd a csapatok.

Monte-Carlóban a mezőny a három leglágyabb keverékkel, a C3-assal, a C4-essel és a C5-össel dolgozhat majd, míg a június első hétvégéjén tartandó Spanyol Nagydíjra a C1-es, C2-es és C3-as vegyületeket viszi magával a gyártó.

Monacóban az abroncsokat nem éri olyan nagy terhelés, sőt, mivel az év nagy részében a közúti forgalom használja az aszfaltcsíkot, nincs is megfelelően felgumizva, ezért fontos, hogy a pilóták megfelelő tapadással rendelkezzenek.

Barcelonában viszont egészen más a helyzet, a katalán ring az abroncsok szempontjából igencsak igényes, ráadásul az idei évre módosítottak a pálya vonalvezetésén, az utolsó sikánt eltávolították, így az utolsó szektorban nagyobb oldalirányú terhelés éri a gumikat. A gumihőmérséklet is komoly tényező a degradáció szempontjából, így a Pirelli szerint abszolút indokolt a keményebb keverékek használata.

Tavaly egyébként Barcelonában ugyanezeket a jelölésű abroncsokat használták a versenyzők, a C1-es keverék azonban 2023-ra teljesen megújult, idén pedig már a C0-s vegyület számít a legkeményebb vegyületnek a Forma-1-ben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kiválasztották a monacói és barcelonai gumikat a Forma-1-ben
De Vries szerzett egy jó pontot Helmut Markónál
A Red Bullt meglepte, hogy az Aston Martin meg sem próbált harcolni velük
Lassan nekilát a saját váltó fejlesztésének az Aston Martin
Gasly gratulál Oconnak, de csalódott a saját versenye miatt

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!