Koponyatörés és légimentés: Először beszélt tavalyi balesetéről Adrian Newey - F1VILÁG.HU

Koponyatörés és légimentés: Először beszélt tavalyi balesetéről Adrian Newey

HIRDETÉS
Számos részletet elárult tavaly nyári balesetével kapcsolatban a Red Bull Forma-1-es csapatának főtervezője, Adrian Newey – mint kiderült, a neves tervezőguru koponyája is eltört a horvátországi vakáció során, és Bernie Ecclestone-nak is köszönhető az, hogy nem lett nagyobb baj.
DOHA, QATAR - NOVEMBER 18: Adrian Newey, the Chief Technical Officer of Red Bull Racing walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Qatar at Losail International Circuit on November 18, 2021 in Doha, Qatar. (Photo by Lars Baron/Getty Images)

Newey a 2021-es idény második felében több versenyt kénytelen volt kihagyni egy baleset miatt, a Red Bull azonban akkor részletes információkat nem közölt a történtekkel kapcsolatban. A tervezőzseni aztán az őszi Török Nagydíjon már a csapat rendelkezésére állt, és mérnökeivel karöltve meg is oldott egy jelentősnek tűnő problémát.

Bár azt már akkor tudni lehetett, Newey több operáción is átesett, valójában csak most derült ki, hogy a Red Bull kulcsembere horvátországi vakációján betörte a koponyáját, és barátja, Bernie Ecclestone sietett a segítségére. Erről ő maga beszélt a minap egy interjúban.

„Egy buta baleset volt. Az augusztusi szünetben a feleségem és én Horvátországba utaztunk. Az ottani hotelnek voltak ezek a fából készült kerékpárjai, amiket elektromotorokkal szereltek fel. Világítást és sisakokat nem adtak hozzájuk, de ki volt építve a kerékpárút a városban. Bebicikliztünk, megvacsoráztunk, és visszaindultunk. Nagyon sötét volt az éjszaka” – mondta a szakember a The Race című lapnak adott interjújában.

„A telefonom már eléggé lemerülőben volt, szóval úgy bicikliztünk, hogy Amanda ment elöl, miközben a telefonjával világított. Nyilván azt kellett volna tennünk, hogy leszállunk és sétálunk, de nem tettük. Néhány srác aztán sétált velünk szembe az úton, a feleségem egyik irányba került, én pedig a másikba, ahol egy kétméteres szintkülönbség volt a köves strand felé. Szerencsére az utolsó pár napot Bernie-vel és Fabianával töltöttük, szóval Bernie a horvátországi kapcsolatainak hála szerzett egy profi idegsebészt, aki maga is szabadságon volt, de fogadott engem.”

Hamar kiderült, nagyobb a baj, mint kezdetben gondolták, Neweyt pedig légi úton kellett hazaszállítani Angliába.

„Csupán néhány másodpercre voltam kiütve. Lett egy vágás a fejemen, de azt gondoltam, alapvetően rendben vagyok. De nem voltam, és másnap reggel rettenetesen éreztem magam. Hogy rövidre fogjam: betörtem a koponyám. Mindenki elkezdett intézkedni. Amanda nagyszerűen koordinálta a dolgokat. Bernie oldalán az idegsebésszel, és barátommal, Joe Macarival az Egyesült Királyságban talált egy idegsebészt a Harley Streeten. Christian [Horner] megszervezte a légimentést, visszareptettek és megoperáltak az Egyesült Királyságban. Szóval kihagytam néhány futamot. Isztambulban tértem vissza, de nem voltam túl jól, be kell vallanom. Austinra jöttem rendbe. Nem kívánom senkinek…”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!