Koronavírus: Helmut Marko szerint fel van fújva az ügy

F1 freights Ferrari Melbourne
Fotó: Australian Grand Prix
A Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko szerint a koronavírus miatt nincs veszélyben a hétvégi Ausztrál Nagydíj megrendezése – a szakember szerint globális szinten túlreagálják a fertőzéssel kapcsolatos intézkedéseket.

A világon máig több mint 3800-an haltak meg az új koronavírus következtében, és több mint 110 ezer fertőzöttet tartanak számon. A járvány miatt számos sporteseményt törölni vagy halasztani kellett, köztük az április közepére tervezett Kínai Nagydíjat is.

A 2020-as szezon első három versenyével kapcsolatban pedig továbbra is van némi bizonytalanság, habár minden jel arra utal, Ausztráliában és Bahreinben versenyezhet a mezőny – igaz, utóbbi helyszínen közönség nélkül.

A Forma-1 mezőnye számára az utazások megszervezése rendkívül komoly kihívást jelentett, Melbourne-be viszont várhatóan a mezőny összes tagja ott lesz.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko a minap a kialakult helyzetről beszélt egy interjúban.

„A helyzet Ausztráliában eléggé rendben van látszólag. Bahreinben soha nem volt sok néző, leálltak a jegyértékesítéssel, a versenyt pedig mutatják a TV-ben. Szóval ezzel a versennyel sem lesz gond. Vietnámra pedig oda kell figyelnünk. Remélem, hogy az is működni fog” – mondta a szakember a Speed Weeknek adott interjújában.

„Minden bizonnyal szükség lesz néhány repülőjegy-átfoglalásra. Hiszen Ausztráliába főleg Emiratesszel utazik az ember Dubajon keresztül, és vannak problémánk Hong Kong, illetve Szingapúr esetében. Szóval kemény feladat, de működőképes.”

A helyzetet hétvégén bonyolította, hogy Olaszországban számos régiót karantén alá vontak – köztük a Ferrari székhelyét, Maranellót is, mely Modenában található. Az olasz istálló tagjai viszont várhatóan probléma nélkül eljutnak majd Melbourne-be.

„Különleges engedélyt kaphat az ember, ha szükséges. Ez viszonylag gyorsan megy” – magyarázta Marko, aki említést tett az AlphaTauri csapatáról is, melynek székhelye szintén Olaszországban, Faenzában található.

„Az AlphaTauri csapatának nagy része már Ausztráliában van. Beszéltem Franz Tost csapatfőnökkel is – melós dolog, de működik. Más csapatokról, vagy vállalatokról nem tudok. De ugyanaz a helyzet, mint a MotoGP esetében: vagy az összes csapat elindul, vagy egy sem.”

„Az autók és a felszerelés már Ausztráliában vannak, és a szerelők többsége is megérkezett. Szóval nem számítok problémára. Ha egy-kettő végül nem tud eljutni a helyszínre, az sem jelent veszélyt a versenyre.”

A szezon harmadik versenyével, a Vietnámi Nagydíjjal kapcsolatban már nagyobb a bizonytalanság.

„A cél az, hogy működőképes legyen. Szerintem az egész ügy fel van egy kicsit fújva. Lényegében egy influenzáról beszélünk. A legtöbb idős ember belehal, akinek már van egy meglévő betegsége” – mondta Helmut Marko.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS