Kovalainen harcba szállna a vb-címért 2009-ben - F1VILÁG.HU

Kovalainen harcba szállna a vb-címért 2009-ben

HIRDETÉS

A McLaren Mercedes finn pilótája, Heikki Kovalainen úgy érzi, maximálisan felkészült az idei évre, és minden adott ahhoz, hogy harcba szálljon a futamgyőzelmekért, valamint a világbajnoki címért a Forma-1-ben.

A McLaren Mercedes finn pilótája, Heikki Kovalainen úgy érzi, maximálisan felkészült az idei évre, és minden adott ahhoz, hogy harcba szálljon a futamgyőzelmekért, valamint a világbajnoki címért a Forma-1-ben.

Kovalainen a hetedik helyen zárta a bajnokságot a tavalyi évben, mikor közel fele annyi pontot szerzett, mint csapattársa, a világbajnoki címet bezsebelő Lewis Hamilton.

A finn pilóta azonban úgy gondolja, hogy sokkal felkészültebben várhatja az idei szezont, mint a tavalyit, amiben az is segített, hogy már második évét kezdi meg a McLarennél.

“Egyelőre még túl korai lenne erről beszélni, de bízom benne, hogy az én évem lesz 2009” – mondta Kovalainen a formula1.com-nak.

“Forma-1-es versenyzőként, minden szezont annak reményében kell megkezdened, hogy te leszel a világbajnok, máskülönben nincs értelme itt lenned. Éppen ezért azt hiszem, minden esélyem meglesz arra, hogy harcba szálljak a bajnoki címért az idei szezonban.”

“Rengeteget tanultam a tavalyi évből, úgy érzem, mind emberként, mind versenyzőként sokat fejlődtem, és tudom, ha az autó jó lesz, minden esélyem meglesz arra, hogy harcba szálljak a győzelmekért. Ha ez sikerül, akkor bízom abban, hogy esélyem lesz a vb-cím megszerzésére.”

Bár tavaly halovány teljesítményt nyújtott, Kovalainen már tudja, min kell változtatnia ahhoz, hogy sikeresebb legyen az idei szezonban. A finn versenyző elsősorban sokkal kevésbé akar aggódni saját teljesítménye miatt, mert úgy gondolja, azért nem tudott előrébb végezni tavaly, mert túl nagy nyomás alatt tartotta magát.

“Úgy gondolom, hogy magabiztosan kezdtem meg a 2008-as szezont, és abszolút pozitív voltam” – magyarázta. “Azonban visszatekintve, talán a vártnál egy kicsivel hosszabb ideig tartott, amíg hozzászoktam az új csapathoz, megtanultam, miként is mennek a dolgok.”

“Továbbá talán túl nagy nyomást helyeztem magamra, mikor a dolgok nem úgy alakultak, ahogy én azt szerettem volna, de mára megtanultam, hogy nem szabad aggódni az ilyen dolgok miatt. Élvezni akarom a versenyzést.”

“Úgy érzem, már sokkal többet tudok a csapatról, tudom, hogy kell együtt dolgoznunk ahhoz, hogy jobb eredményeket érjünk el. Lewis ezzel már korábban tisztában volt, és láttam, milyen nagy segítséget jelent ez neki. Most viszont úgy érzem, sokkal felkészültebb vagyok, mint a tavalyi évben.”

Hirdetés

A finn pilóta egyelőre az új autó teljesítményéről sem akar messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis elmondása szerint addig nem is érdemes összehasonlítani az idei modellt elődjével, míg nem került fel rá az összes újítás, amit a szezonnyitóra terveztek.

“Egyelőre még túl korai lenne az autóról nyilatkozni, nem lehet még megmondani, miként fog viselkedni Melbourne-ben. Először is azért, mert addig még számos új elem felkerül rá, illetve még nem futottunk azzal az autóval, amit Ausztráliában fogunk használni. Másodsorban pedig a legtöbb időt vizes pályán töltöttem az új autóval, így nem tudhatom, miként fog muzsikálni a meleg Ausztráliában.”

“Azt gondolom, hogy egy jó csomagunk van, de nem tudhatjuk, mennyire jó a többiekéhez képest, és ezt Melbourne-ig nem is fogjuk megtudni, mivel a teszteredmények nem tükrözik a valós erőviszonyokat. Folyamatosan érkeznek az új elemek az autóra, és minden területen keményen dolgozunk – KERS, gumik, aerodinamika, motor” – folytatta Kovalainen, aki ismét elmondta, hogy csapata már a szezonnyitón be szeretné vetni hibrid rendszerét.

“Mindig is úgy terveztük, hogy az egész szezonban használni fogjuk a KERS-t, és keményen dolgozunk azon, hogy az egység készen legyen Melbourne-re. Valójában a KERS program kiválóan haladt a téli felkészülési időszakban. Rengeteget teszteltük az egységet, és nem voltak komolyabb problémáink vele, így bízom abban, hogy előbb vagy utóbb élesben is bevethetjük azt.”

“Versenyzői szemmel jó dolog, hogy van egy ilyen gomb a pilótafülkében, és bízom abban, hogy ez érdekesebbé teszi majd a versenyeket” – tette hozzá a finn versenyző.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!