Kattints és kövesd velünk az Orosz Nagydíj eseményeit!

  Friss hírek

Kubica: Semmit sem tudtam használni abból, amit az F1-ben megtanultam

Robert Kubica azt mondja, az elmúlt évben sokan félreértették, ezáltal pedig túlértékelték az ő Forma-1-es tesztjeit, mert nem gondoltak bele abba, hogy gyakorlatilag egy újoncként kellett bizonyítania.

A lengyel versenyző tavaly a Lotus 2012-es autójával tesztelhetett először, majd a Magyar Nagydíjat követő évközi teszten már a Renault 2017-es autójával róhatta a köröket. Később a Williamstől is lehetőséget kapott: előbb egy 2014-es, majd egy 2017-es autóval dolgozhatott, végül azonban nem kapott versenyzői szerződést az idei szezonra.

Kubica idén a Williams teszt- és tartalékversenyzőjeként tevékenykedik, a Forma-1 új podcast-adásában pedig arról beszélt, tavaly „sokan azt gondolták, beülök az autóba, és újra a 2010-es versenyző leszek”.

„Nos, egy 2012-es autóval képes lennék rá. Mert az nagyon hasonló ahhoz, mint amit megszoktam” – mondta a lengyel.

„De a legrosszabb Magyarországon volt – egyszerűen semmit sem tudtam használni abból, amit a múltban megtanultam. Olyan volt, mint egy debütálás. Beültetsz egy újoncot az autóba, aki topversenyzőnek számított, amikor versenyzett.”

„Szóval az a látszat, hogy valami mega dologról van szó, de ő valójában egy újonc. Mert újonc voltam.”

Fotó: Renault Sport F1

Kubica azt mondja, amikor elkezdett a 2017-es autóval tesztelni, az egykörös tempója nem volt az igazi, hiszen „nem ismerte a gumikat”, elmondása szerint azonban ez a dolog „magától összeáll majd”.

A 33 esztendős versenyző szerint a hosszú etapjai viszont elég jók voltak ahhoz, hogy meggyőzzék őt arról, képes lett volna a pontszerzésre, ha egy héttel a hungaroringi teszt után versenyeznie kellett volna a Renault-val.

Kubica a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén idén is lehetőséget kapott a Williamstől, és elmondása szerint „nagyon gyorsnak” érezte magát. Számára „ez nagyon fontos volt azok miatt, akik azt gondolták, Abu Dhabiban 1 másodperc hiányzott a teszten”.

A lengyel pilóta nem mondott le arról, hogy ismét rajthoz álljon a Forma-1-ben.

„Hogy kivel, nem tudom. Egyre természetesebb lesz a dolog. Bár gyakran elfelejtjük, a motorsport is sport, gyakorolni kell. Fontos, hogy természetessé váljon, mint meginni egy pohár vizet. Az ember nem helyez extra figyelmet arra, hogy megigyon egy pohár vizet. Ugyanez a helyzet ezzel is.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!