Friss hírek

Kubica: Szeretnék Forma-1-es autót vezetni

A Renault és a BMW-Sauber korábbi versenyzője, Robert Kubica elárulta, szeretne újra Forma-1-es versenyautóba ülni.


A Renault és a BMW-Sauber korábbi versenyzője, Robert Kubica elárulta, szeretne újra Forma-1-es versenyautóba ülni.

A lengyel versenyző napra pontosan 6 évvel ezelőtt szenvedett súlyos ralibalesetet, mely derékba törte ígéretes F1-es karrierjét.

Hirdetés
 

Bár a baleset nyomait máig őrzi, Kubica szerencsére ismét versenyautóba ülhetett – igaz, a Forma-1-be nem térhetett vissza.

A 32 esztendős pilóta nemrég jelentette be, hogy idén az Endurance-világbajnokság (WEC) mezőnyében bizonyít majd.

Kubica korábban a Mercedes F1-es csapatának szimulátorában kipróbálhatta már magát balesete óta, sőt, tesztlehetőséget is kapott a csapattól, azonban akkor nem élt ezzel, mert úgy érezte, nem tudna elég jó munkát végezni. Mára azonban elmondása szerint változott a helyzet.

„3 éve felajánlották, hogy teszteljek egy F1-es autóval, de akkor nem igazán bíztam abban, hogy jól fog menni” – ismerte el Kubica a Motorsport.com című internetes lapnak nyilatkozva.

„Tudom, hogy sokszor csak egyszer jön egy ilyen lehetőség, de mindig szerettem volna biztos lenni az állapotomban, és abban, hogy mire is vagyok képes. Ha pedig nem voltam biztos a dolgomban, inkább azt mondtam magamnak: felejtsük el!”

„Az én fizikai állapotom elég egyedi, és néhányan már jártak hasonló cipőben. De mindenki másképp reagál, nagyon egyedi dolog tud ez lenni.”

Arra a kérdésre, hogy most elfogadna-e egy F1-es tesztlehetőséget, Kubica így felelt: „Igen. Ma már más választ adnék – szeretnék kipróbálni egy Forma-1-es autót. Rég vezettem már, szeretnék bizonyítani magamnak. De szerintem jól menne.”

„Szeretném újra átélni egy F1-es autó vezetésének izgalmát. Rengeteg szimulátort kipróbáltam, és meggyőződésem, hogy a pályák 80 százalékán boldogulnék is – persze nem mindegyiken.”

„És arra is rá kell mutatni, hogy tesztelni egy Forma-1-es autót egészen más, mint részt venni egy teljes versenyhétvégén. Az F1-ben eltöltött utolsó 3 idényem során sikerült figyelemre méltó teljesítményt nyújtanom – olyan szintre jutottam, amit most már vélhetően nem tudnék hozni.”

„2010-ben a Renault-val szerintem semmit nem csináltam rosszul. És ahhoz, hogy az ember elérjen egy ilyen szintre, évekig keményen kell dolgoznia. A raliban erről lekéstem – hiányzott az az idő, ami alatt felkészülhettem volna arra, hogy a legjobbat nyújtsam.”

„Versenyző voltam, és az is vagyok. Korábban nagyszerű profikkal dolgozhattam együtt. Most egy új útra lépek, és muszáj lesz alkalmazkodnom a körülményekhez. Az elmúlt években számos ajánlatot kaptam a versenyzésre, de mindig szerettem volna legalább egy tesztlehetőséget, mielőtt elkötelezem magam.”

„Tudnom kell, mire képes a testem, és nem mondhatok igent úgy, hogy nem vagyok biztos abban, jó munkát tudnék végezni. A 2016-os bahreini WEC-teszt után ellenőriztem a kormányzási szögeket, és nem volt probléma. Ma pedig képes vagyok 90 százalékot nyújtani. A hátralévő 10 százalékot pedig át tudom hidalni.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!