Kubica: Szinte röhögnöm kellett, olyan rossz volt az autó

Fotó: Williams
Robert Kubica (POL) Williams Racing FW42. Australian Grand Prix, Sunday 17th March 2019. Albert Park, Melbourne, Australia.
A Williams versenyzője, Robert Kubica azt mondja, olyan szörnyű volt sérült versenyautójának vezethetősége a vasárnapi Ausztrál Nagydíjon, hogy „szinte röhögnie kellett”.

A lengyel versenyző 8 év után tért vissza a száguldó cirkuszba, a melbourne-i idénynyitónak pedig az utolsó helyről vágott neki, FW42-es versenyautója ugyanis messze a leggyengébb a jelenlegi mezőnyben.

„Ahogy vártuk, nem volt egy könnyű verseny” – mondta Kubica, kinek a versenye már azzal nehezen indult, hogy kénytelen volt ráeszmélni, hátulról nem lehet megfelelően látni a rajtlámpákat.

„Ez volt az első állórajtom 8 év és 4 hónap után. A 2010-es Abu Dhabi Nagydíj óta egyszer sem volt állórajtom. De ami azt illeti, egészen jó volt. Pedig úrrá lett rajtam a pánik, mert amikor megálltam, nem láttam a rajtlámpákat! A McLaren hátsó szárnya kitakarta.”

„Szóval magát a keretet láttam, de a többit nem. Aztán odébb balra kellett húzódnom, ott volt egy kiegészítő lámpa. Volt egy kis pánik.”

Kubica vesszőfutása aztán tovább folytatódott, amikor az 1-es kanyarban összekoccant Pierre Gasly Red Bulljával.

„Jól rajtoltam, de aztán nagyon kipörögtek a kerekek. Az első kanyar előtt próbáltam a biztonságra menni, nagyon belülre húzódtam a kerékvetőre. És amint rájöttem, hogy ’oké, ennek vége’, keresztülmentem az 1-es kanyarom.”

„Az alapján, amit az autóból láttam, Gasly nagyon elkezdett jobbra húzódni, és talán volt egy kontakt Sainzcal. A videón később láttam, hogy nagyon jobbra húzódott, és megsérült az első szárnyam. Akkor még észre sem vettem. Párszáz méterrel később viszont leszakadt az egész. Azt gondoltam, a felét hagytam el. Aztán a szárny egyéb sérüléseket is okozott az autón, szóval a bokszba kellett hajtanom.”

A rutinos versenyző kifejtette, autója a baleset után szinte vezethetetlen volt.

„Egyáltalán nem volt jó. Ráadásul a 3. körben elveszítettem az egyik tükrömet is. Amikor tiszta pályán autóztam, azt mondták, a tempóm nem rossz, sőt, az autóm állapotát tekintve valójában jó is. Majdnem elkezdtem röhögni, mert belülről nagyon rossznak tűnt.”

A nehéz kezdés ellenére Kubica azt mondja, optimistán várja a folytatást.

„Összességében több tapasztalattal távozom Ausztráliából, és meglehetősen elégedett vagyok. Habár soha nem gondoltam volna, hogy ilyet fogok mondani a tempónkat tekintve, illetve azok után, hogy ennyire hátul végeztünk. De ez a helyzet.”

„Szombaton csalódott voltam néhány dolog miatt. De talán csak védekeztem, és túlságosan arra fókuszáltam, hogy mások ellen fogok versenyezni.”

„Meg kell értenünk, hogy ez nem egy könnyű helyzet, és egyfajta tesztnek kell felfognunk a versenyhétvégéket.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS